Ledarskapsböcker som ger en nytändning Tre böcker om ledarskap som utmanar och inspirerar

”Utan vision, förgås folket” står det i en känd gammal bok. Semesteromtöcknad är det lätt att lunka in till kontoret med en halvdyster blues mellan öronen. Då är det svårt att blicka framåt och lätt att förgås en smula. Då behövs en källa till inspiration. Här är förslag på ledarskapsböcker som både ger handfasta tips och målar upp vida vyer med storslagna ord om historiens och framtidens ledarskap.

On becoming a leader – Warren Bennis

Boken bombar läsaren med exempel på ledarskap och vad som format olika ledare. Pedagogiskt är boken upplagd på klassiskt amerikanskt vis: mängder av anekdoter. Boken är också en kraftfull uppgörelse med det moderna ledarskapet – eller snarare bristen på ledarskap och långsiktiga visioner.
Boken levererar på alla fronter med kapitel indelade i:

  • Bemästra sammanhanget
  • Förstå grunderna i ledarskap
  • Känn dig själv
  • Lär känna världen och samla erfarenheter
  • Att behöva lita till din instinkt
  • Skrid till verket – pröva allt

Boken passar:

Vill du ge livet en mer storslagen och dramatisk inramning? Vill du ta ditt ledarskap på blodigt allvar? Då är det här helt rätt bok.

Mänskligt Ledarskap – Kelly Odell

Kärnbudskapet liknar Warren Bennis ”On becoming a leader” men levereras i en form som är betydligt mer punkig och närmre vardagen. Ett par citat:

  • Hamna aldrig i en ekonomisk situation där du inte har råd att be ditt företag att dra åt helvete.
  • Ta dig an jobbet med jobbet som insats – att förlora jobbet är inte det värsta som kan hända, det kan ofta vara det bästa.

Boken bygger mer på resonemang och förhållningssätt än handfasta tips. Efter att ha varit utgiven en tid i Sverige släpps den nu även internationellt.

Boken passar:

Den som är intresserad av ledarskap men gärna slipper överdrivet invecklade resonemang och ”fina ord.” Om du upplever ett glapp mellan hur du vill vara som ledare och faktiskt är kan bokens resonemang gör en del nytta.

OBM – Ledarskapets psykologi – Leif Andersson

Boken är en blandning av grunderna i OBM (Organizational Behavior Management), övs. beteendeförändring i organisationer, kopplat till mer poppiga verktyg för ledare. Boken är lättsamt skriven – författarna Leif och Mira slösar inte på orden. Fungerar lika bra som uppslagsverk när behov uppstår som inspirerande genomläsning.

OBM handlar om vad som styr människor beteenden och hur vi kan påverka dem. Hur vi som ledare kan göra det lätt att göra rätt. Mer ingående läsning om OBM hittar du här.

Boken passar:

Dig som vill lära dig något nytt och dessutom få flera klassiska ledarskapsverktyg paketerade i ett större sammanhang.

 

Ledarskap för icke chefer
Aaron Haglund