Vad ska du göra när du får en ny chef?

Har du fått en ny chef på jobbet? Att få en ny chef kan vara en spännande tid som signalerar nya tag och friska vindar men det kan också upplevas som en jobbig tid. Speciellt om den gamla chefen var uppskattad.

Vanliga frågor när vi får en ny chef

Även om den gamla chefen inte var så populär kan man oroa sig för att den nya chefen blir ännu sämre än den förra. Men det handlar om mer än bara den gamla och nya chefens egenskaper eller ledarskapsstilar. Många frågor kan poppa upp i huvudet på oss när vi står inför att få en ny chef:

-Vad har de för agenda?

-Kommer de att göra många förändringar och i så fall vad?

-Hur ser min roll ut från den nya chefens perspektiv?

-Kommer vi att tycka om varandra?

-Vad vet den nya chefen egentligen om vår verksamhet och bransch?

Frågorna kan vara många. Samtidigt kan en ny chef innebära nya chanser, nya möjligheter och färska perspektiv.

Bluffsyndromet – imposter syndrome

Med stor sannolikhet sitter den nya chefen med samma typ av frågor som du har. Även om chefen är taggad inför sin nya utmaning kan hen uppleva en anstormning av både positiva och negativa känslor inför den nya rollen.

Även de mest erfarna av chefer kan uppleva det som på engelska kallas ”imposter syndrome” eller som en del översätter det: bluffsyndromet. Bluffsyndromet drabbar ofta nya chefer när osäkerheten börjar spöka: När ska de komma på att jag inte är så duktig som alla tror? Hur har jag hämnat här, jag kan ju ingenting? Med mera.

Detta drabbade mig särskilt hårt en gång när jag blev chef på Telia Mobile. Jag tittade runt konferensbordet på alla mina duktiga kollegor i ledningsgruppen och insåg att varenda en av de var bättre på sitt jobb än vad jag var, jag kunde ju ingenting om telekombranschen.

Rimliga förväntningar

Fundera över dina egna förväntningar. En växande mängd forskning från forskare som Timothy D. Wilson, Daniel Gilbert, Robb Rutledge och Daniel Kahneman pekar på att vi bidrar till vår egen ”olycka” eller missnöje i olika sammanhäng genom att ha orealistiska förväntningar.

Vi har ofta orimliga förväntningar på oss själva, på olika händelser som vi upplever och på andra människor vi har att göra med. Som författare och neuroforskaren Robb Rutledge uttrycker det: “Lycka beror inte på hur väl saker går utan i stället på om det går bättre eller sämre än vi förväntade oss”.  Var försiktigt med att ha orimliga förväntningar på din nya chef, kom ihåg att chefen också bara är en vanlig människa.

I min bok Mänsklig ledarskap (LIBER) utvecklar jag idéer runt hur vi kan skapa mer realistiska förväntningar för både chefer och medarbetare som alla parter har rimliga förutsättningar att uppnå.

Så förutom att det ibland kan vara jobbig för oss som medarbetare att få en ny chef är det ofta också en stor ansträngning för den nya chefen. Följande är några tips för hur vi kan underlätta för den nya chefen och kanske indirekt underlätta för oss själva.

SM i Ledarskap

Ledarskapsträning med Guldkant

  • En vecka av träning och nätverkande
  • Kostnadsfri ledarskapsträning och -tävling
  • Med stöttning av ledarskapsutvecklare och MakeitAppen

Ha lite medkänsla

Oavsett hur duktiga vi är på vårt arbete gör vi alla misstag ibland. När vi håller på att lära oss något nytt gör vi ofta ännu fler misstag. Så blir inte förvånad, arg, orolig eller ledsen när den nya chefen tappar bollen på något sätt strax efter att de har börjat.

Även om den nya chefen är mycket erfaren, har den aldrig varit chef i just detta sammanhang och håller på att lära sig massor med nytt. Att det blir fel ibland är oundvikligt, så slappna av och se misstag som en del av chefens utbildning.

Låt chefen bilda sig en egen uppfattning

Ge den nya chefen en chans att skapa sina egna uppfattningar om både stort och smått. Varje gång jag tillträtt en ny chefsroll har det varit en stadig ström av folk som vill göra sina agendor till min agenda.

Det kan handla om rent personliga saker som att den gamla chefen ”lovade mig en löneförhöjning” eller ”ett nytt skrivbord” men det hann inte bli av innan hen slutade. Eller så kan handla om att man vill lobba för resurser mm för sin egen verksamhet.

Inte sällan vill man bistå den nya chefen med sitt unika perspektiv på vad som bör vara verksamhetens strategi framöver. Det kommer att finnas en tid för att beröra samtliga av dessa frågeställningar men ge chefen lite tid innan du börja bombadera med allt mellan himmel och jord.

Inget skvaller

Jag skulle vilja rekommendera ett absolut förbud mot att ”skvallra”. Jag har haft människor som dyker upp på min första eller andra dag på jobbet för att berätta för mig om vem som sade vad om vem, vem som luktar illa och vem som ligger med vem.

Var tillgänglig utan att styra

Ge den nya chefen ditt fulla stöd och erbjud att hjälpa till om det som behövs men låt chefen själv identifiera vilken hjälp som behövs.

Är din chef en gammal kollega?

Om chefen har befordrats från inom gruppen, låt inte det faktum att ni har varit kollegor eller till och med är vänner vara ett hinder för chefen i sin nya roll. Man kan absolut fortsätta att vara kompis med chefen, men er vänskap ska helst vara ett stöd, inte en belastning som förväntar sig att bli särbehandlad. Och om chefen verkar lite svalare än tidigare är det kanske så att de inte vill uppfattas ha några favoriter bland personalen.

Kelly Odell

Kelly Odell

Kelly är författare till Mänskligt Ledarskap och Förändringshandboken. Hos Astrakan ansvarar han för utbildning i förändringsledning.