Kroppsspråket och lögner

Hur vi ser ut och rör oss skickar starka signaler – men hur tolkar vi dem rätt? Det första rådet är att inte tolka eller döma, om du försöker läsa någon är risken stor att din slutsats blir felaktig. Det finns inget säkert sätt att tolka kroppsspråk. Däremot kan du få bättre kontroll över vilka signaler du själv sänder. Mer om detta i avsnitt 3 av Fika med Erik & Kelly.

Hur bedömer du om någon ljuger?

Det finns ingen exakt lögndetektor idag. Näsan blir pyttelite varmare när vi ljuger så Pinocchio var något på spåren men förändringar i nästemperaturen är inte tillförlitliga nog för att avgöra om någon ljuger.

Hur fungerar en lögndetektor?

Lögndetektorer som förekommer i USA bygger på att ställa ett antal kontrollfrågor och sedan jämföra reaktionen på känsligare, relevanta, frågor mot dessa. Man jämför andning, blodtryck, svettningar och puls. Ett annat förekommande moment är framing där man försöker övertyga den som ska testas om att maskinen faktiskt fungerar och kommer att avslöja alla lögner. Det finns inget egentligt forskningsstöd för att lögndetektorer fungerar.

Skulle du mot förmodan hamna i en situation där du vill lura en polygraf kan du andas oregelbundet, tänka på sådant som gör dig uppspelt, knipa ihop tårna så det gör ont och på olika sätt manipulera graden av fysisk reaktion på kontrollfrågorna så att den blir lika stark eller starkare än de relevanta frågorna.

Kroppsspråk – signal eller vana?

En enkel sanning är att kroppsspråket ljuger – sitter någon med armarna i kors för att den är sur, fryser eller är det av gammal vana?

Att vi hela tiden tolkar vår omgivning både på ett medvetet och undermedvetet plan är ingen hemlighet. Du kan själv testa att gå in i ett möte du ska leda med olika energi och hur det påverkar din omgivning. Inom psykologin kallas detta affektsmitta och handlar om att vi överför känslor till varandra. Typexempel är snöbollseffekter av gråtande barn som blir fler eller publikreaktioner vid en fotbollsmatch.

En teknik clowner använder för att få publiken att le är att ta ögonkontakt med en åskådare, spegla ansiktsuttrycket och sedan långsamt le mer och mer varpå åskådarens mungipor följer med i leendet av bara farten. Ja, det här låter kanske mer skräckinjagande om du tänker dig att du möter clownen på en skogsstig men i kontext av cirkustält och komisk musik är det ett beprövat knep.

Kontentan: lättare att påverka med än att förstå kroppsspråk

Om du vill ha få till ett roligt möte, föreläsning eller lektion så är det viktigare att lägga energi på ditt eget kroppsspråk och hur du påverkar din omgivning än att försöka förstå andras reaktioner. Att lära sig kontrollera sin egen kommunikation istället för att försöka läsa andras tankar.

Ett enkelt tips är att öva framför kameran – lyssna på din röst, tonfall och kroppsspråk. Rycks du med och känner energi? Blir du lite bländad och ser sur ut när du kisar?

Fika med Kelly och Erik avsnitt 3

Kroppsspråk, digitala möten och förberedelser
Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron är Astrakan och skriver bland annat om grupputveckling och facilitering.