IPMA-Certifiering Kunskapsbank för dig som funderar på projektledarcertifiering

IPMA, International Project Management Association, har vuxit sedan 1960-talet. I Sverige IPMA-certifierade sig ytterligare 150 personer under 2024 via Svenskt Projektforum. Men vad ger egentligen en IPMA-certifiering?

Frågor och svar om IPMA-Certifiering

Det är inte lätt att navigera bland alla certifieringar, särskilt inte när det gäller certifieringar i projektledning. Det här är därför inget traditionellt blogginlägg utan en informationsbank för dig som funderar på en projektledarcertifiering och vill veta mer om just IPMA-certifiering.

Välj en certifiering med rätt genomslag

Om du ska göra karriär som projektledare är det affärsmässigt viktigt att välja en certifiering som har genomslag och förekommer som krav i upphandlingar. Med över 300 000 certifierade projektledare är IPMA en stor och etablerad certifiering som gör det lättare att ta ytterligare kliv i karriären och ökar debiterbarheten för konsulter.

Utöver det finns ett stort värde i själva kompetenshöjningen som en certifiering medför. Arbetet är omfattande men ger också en skjuts för självförtroendet när du gått i mål. Det är sällsynt, särskilt i vuxen ålder, att få möjlighet att växa och få ett kvitto på vår prestation, särskilt när man i yrkeslivet går från projekt till projekt och sällan hinner stanna upp och reflektera. Så även om det finns ett stort affärsmässigt värde i en IPMA-certifiering så finns det också ett personligt värde att få ett kvitto på sin kompetens.

Vad är nyttan med en IPMA-certifiering?

Att få sin projektkompetens bekräftad är i sig ett värde för att bli trygg i rollen som projektledare och ta sig an alltmer komplexa projekt. När du landat ditt certifikat öppnar det också dörrar både för dig och din arbetsgivare. IPMA-Certifieringen gör att du lever upp till krav i upphandlingar och bevisar dessutom att du kan leda projekt internationellt.

Det som sticker ut gällande IPMA är att certifieringen tidigt ställde krav inte bara på metodkompetens utan även ledarskap. Certifieringen täcker dessutom flera roller i projekt, även kallat projektdomäner i form av projektledning, programledning och portföljledning.

IPMAs kompetenskrav

Kompetenskraven inom IPMA innefattar all kompetens som krävs för att leda domänerna projekt, program och portföljer. Kompetensen delas sedan in i tre områden – perspective, people och practice. Sammanvägt bildar dessa din individuella kompetens.

  • Perspective för att kunna hantera projektets syfte och sammanhang
  • People för att kunna hantera det sociala och ledarskapsfrågor
  • Practice för att kunna tillämpa metoder, verktyg och tekniker

Vilka är de vanligaste misstagen i samband med IPMA-certifiering?

IPMA har fokus på att visa sin kompetens och ledarskapsförmåga genom att beskriva genomförda projekt och sitt agerande som ledare. Många har svårt att uttrycka sig i jag-form och skriva kort och koncist, vilket är viktigt för projektledare. Det är också vanligt att instruktionerna för ansökan inte följs, vilket faktiskt kan leda till underkännande. Dock upplever de flesta kandidater att de lär sig mycket genom att reflektera över sina projekt och sig själva.

Camilla Åkesson

Camilla Åkesson

Certifierad IPMA A och Assessor för Svenskt Projektforum

Bakgrund IPMA

International Project Management Association är en paraplyorganisation för projektledarföreningar som vuxit sedan 60-talet. Projektledaren Peter Koch tog 1964 initiativ till ett utbyte med fokus på internationella och komplexa projekt och snabbt växte ett sällskap fram kallat Internet, en förkortning av international network.

1965 bildade Internet-sällskapet sedan IMSA (International Management Systems Association), en oberoende organisation baserad i Schweiz. Under den här tiden pågick kalla kriget så valet av Schweiz grundade sig i att landet var neutralt.

Under den första internationella kongressen samma år valde man också INTERNET som officiellt namn vilket levde till 1996 då det dök upp ett annat Internet. Följden blev att man bytte namn till det som gäller än idag: International Project Management Association, IPMA.

IPMA finns nu i 70 länder och i Sverige sedan 2011 via Svenskt Projektforum. Totalt har man över 50 000 medlemmar och över 300 000 personer har certifierat sig.

Svenskt Projektforum representerar IPMA i Sverige. Likt IPMA har Projektforum en historia som går tillbaka till 60-talet med flera namnbyten. Från Nätplan på 60-talet till Projektplan på 70-talet – namnet Svenskt Projektforum landade man i 1991.

 

Vanliga frågor om IPMA

  • Hur många IPMA-certifierade finns det totalt i Sverige?+

    Det finns ca 800 giltiga IPMA- certifikat i Sverige per dagens datum.

    Med aktiva menas de certifikat som fortfarande är giltiga.

    Källa: Svenskt projektforum

  • Hur lång tid tar det att certifiera sig på de olika nivåerna i kalendertid?+

    Processen är uppbygd enligt nedan tid i veckor. Utifrån att kandidaten ska ha tid att genomföra vardera av etapperna samt för assessorerna att hinna validera och förbereda mellan etapperna.

    Nivå A – 16 veckor

    Nivå B – 16 veckor

    Nivå C – 13 veckor

    Nivå D – 8 veckor

    Källa: Svenskt projektforum

  • Ungefär hur lång tid tar själva arbetet med certifieringen på de olika nivåerna i anspråk?+

    Tidsåtgången varierar för olika sökande men Svenskt Projektforum uppskattar att enbart etappen ansökan, att skriva den tar ca 60-80 timmar för nivå A och B och ca 40-60 för nivå C. För nivå D mellan 15-25 timmar.

  • IPMA-rabatt+

    Kunder som gått Astrakans projektledarutbildningar får 10% rabatt på certifiering. Kontakta oss för mer information.

  • Kan jag utbilda mig inför certifiering?+

    Ja, för C nivå eller högre rekommenderar vi vårt förberedande program inför IPMA-certifiering. Där ingår stöd för din ansökan, handledning och utbildning.

    Om du ska certifiera dig på D-nivå rekommenderar vi praktisk projektledning.

  • Hur väljer jag rätt nivå?+

    Vi hjälper dig att välja rätt nivå under vårt program mot IPMA-certifiering.

    Obs! Externa länkar till Svenskt Projektforum!

    Här hittar du aktuella krav för de olika nivåerna.

    Använd Svenskt Projektforums komplexitetsmall för att bedöma dina projekt.

    Var ärlig mot dig själv när du fyller i denna. Kolla på vad som krävs för de olika nivåerna, om du är osäker kan du antingen prata med någon av oss  på Astrakan eller ringa till kansliet på Svenskt Projektforum.

Vill du få kvalificerad hjälp inför IPMA-Certifiering?

Vårt IPMA-program hjälper dig med kompetensutveckling såväl som att ansöka på rätt nivå. Boka gärna en kostnadsfri rådgivning om du vill veta mer. Här är några av fördelarna med programmet för dig som ska certifiera dig:

  • Övning och stöd när det gäller att välja rätt nivå att söka på för att öka dina chanser till certifikat
  • Exklusiv tid med en coach som har gjort certifieringen själv och som kan ge dig råd i alla steg
  • Du får löpande feedback på din ansökan genom att du jobbar med den i alla hemuppgifter
  • Du får öva på alla delar som din certifiering innefattar, inkl intervju
  • Allt vi gör bidrar till ökad insikt och förberedelse till din certifiering.

Ladda ner guide

Självutvärdering för projektledare

  • Bocka för de dokument du vill ladda ner
                • Detta fält är dolt när formuläret visas
                • Detta fält är dolt när formuläret visas
                • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

                Aaron Haglund

                Aaron Haglund

                Aaron jobbar på Astrakan och skriver bland annat om grupputveckling.