Förändringsledare

Måste vi förändra? Ja, men förhoppningsvis behöver förändringen inte vara radikal. De bästa förändringarna är de små, ständiga förbättringarna som är lätta att lyckas med. Men så ibland händer det, omvärlden förändras radikalt (globalisering? digitalisering?) och som verksamhet eller samhälle ställs vi inför en större förändring. Det är då vi behöver någon som är villig att ta ansvar och leda förändringen.

Som förändringsledare behöver du kunna hantera ett mini-Brexit eller en Donald Trump-chef

Problemet är att få förstår att förändringen är nödvändig innan det blir kris. Lättjan och oförståelsen är utvecklingens stör

Bild på Bertha von Suttner, författare till Ner Med Vapnen
”Hitler brände hennes bok”

sta motståndare: ”Det har alltid fungerat innan”. ”Sådär jobbar vi inte här”. I värsta fall börjar man även göra aktivt motstånd mot utvecklingen genom sabotage och bakåtsträvande. Chefer som känner sig hotade kan underminera strategin och vägra vara en del av den. Som Förändringsledare behöver du kunna hantera ett mini-Brexit i er egen organisation eller en Donald Trump som chef eller skyddsombud.

 

Nedladdningsbart material

 • Bocka för de dokument du vill ladda ner
         • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

         Ta en smäll för att få utveckling att hända

         Det är därför det behövs förändringsledare. Allra helst en koalition av förändringsledare. Ledare som är beredda att ta en smäll för att

         Bild på Wangari Maathai, Nobelpristagare
         Nobelpristagaren signerade polisrapporten med sitt eget blod

         få utveckling att faktiskt hända. Ledare som förstår att endast den som tar ansvar kan påverka. Förändringsarbete är otacksamt. Förändring är det mest ansträngande vi människor kan utsättas för och ingen kommer tacka dig för att du gjort deras vardag lite jobbigare.
         – Förändringsledarens belöning är att verksamheten överlever, blir effektivare eller lite schysstare.

         Förändringsledare som gjort avtryck globalt
         Vi har valt att porträttera fyra förändringsledare som förändrat sina samhällen, ja, rentav världen. En Förändringsledare

         Bild på Elin Wägner 1882-1949
         Författarskap byggt på tre idéer om förändring

         som fått sin bok bränd av Hitler. En annan Förändringsledare som inte haft mer än sin egen kropp att kämpa med – men ändå lyckats.

          

         Vi hoppas att detta ska ge dig inspiration och kraft att leda din egen förändring.

         För dig som vill läsa mer rekommenderar vi bloggen om förändringsarbete. Vi erbjuder även utbildning i förändringsledning och certifieringsprogram för förändringsledare.

          

         Elise Ottensen Jensen

         Elise Ottensen Jensen