”En sak har historien lärt oss: Utan förändring har vi ingenting” – Förändringsledare 1#

”Det kommer alltid att finnas de som strävar bakåt, som sätter käppar i hjulen, som vägrar se vad tiden bjuder. Men det finns också de som vågar allt, som ser möjligheter; och har mod att möta fördomar med fakta; motstånd med handling. De som verkar där det behövs allra mest. De som kan vara politiska och samtidigt personliga. De som känner ansvar och vet att förändring är en möjlighet, ett val, ett måste. De som aldrig backar, som alltid ser hopp där andra gett upp.”

Elise Ottesen Jensen – normbrytare i en tid utan hatforum

Elise Ottesen-Jensen eller Ottar, som hon kallade sig själv, grundade RFSU 1933. Men redan då hade hon länge varit verksam som agitator och folkbildare. Från 1926 reste Ottesen-Jensen landet runt med pessar och broschyrer. Med tåg, hästskjuts, skidor, sparkstötting och dressin – ja det berättas att hjälpsamma rallare placerade henne under varma skinn och trampade fram henne på rälsen – bröt hon friskt mot lagen för att lägga grunden till ett bättre samhälle. Märkligt nog drabbades hon inte av juridiska påföljder, men hon blev ett illrött skynke för hela det etablerade samhällets tjurar.

”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten är ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet.”

Ägna gärna ännu en tanke åt rubrikens svindlade klarhet som möter Darwin och går över tid.
En sak har historien lärt oss: Utan förändring är vi ingenting.