Bra mål på jobbet?

Tips för dig som vill bli bättre på mål: fördelar/nackdelar med mål, nyversion av SMARTA-mål, syfte/mål, faktorer som enligt forskning ökar sannolikheten för att nå mål, feedback kopplad till mål och beteenden samt lästips för dig som vill lära dig ännu mer.
– Fulpodden leverar allt du behöver för att komma igång med målen på arbetsplatsen.

Varför behöver vi bra mål på jobbet?

Det största problemet med mål i arbetslivet är att de inte existerar. Eller existerar i form av obskyra dokument eller budgetar som fördelats jämnt på avdelningar som fördelats jämnt på team som fördelats jämnt på individer och som inspirerar lika mycket som ett bleknat och oläsbart kvitto från 1997.

Om någon säger att den har mål på jobbet är det väldigt sällan de kan redogöra för vilka dessa mål faktiskt är. Ännu mer sällsynt att det är tydligt vilka aktiviteter som ska utföras för att nå målet. Har jag några bevis för detta? Någon studie? Nej, men ett par tusen samtal genom åren där jag ställt frågorna: Vad har du för mål? Vilka är era mål?
– Däremot har det varit många drivna människor som satt egna mål men de är egentligen inte förankrade hos verksamheten.

En längtan efter mening

Om jag tillåter mig att ta till stora ord: det finns en väldigt brist på konsekvenser, tydliga mål och ett meningsskapande syfte på de flesta arbetsplatser. Nu är arbetsdagen förhoppningsvis ändå trevligare än skärselden men det är svårt att inte tänka på limbo: en plats där själar inte plågas men där det finns en evig längtan efter något bättre. Mening. Utveckling.

Det finns många studier kring effekten av mål på jobbet och vilka faktorer som gör att sannolikheten för att nå målen ökar. Mål och riktning är grunden för lyckad verksamhetsutveckling, förändring och effektivt ledarskap.

Bra mål är fundamentet som krävs för det mesta i arbetslivet:

 • Utan gemensamma mål och ömsesidigt beroende så blir team rent skadliga.
 • Om vi ska ge effektiv feedback så behöver den kopplas till ett mål som mottagaren vill uppnå.
 • Nya grupper behöver mål och riktning för att komma igång med sin utveckling

Mer om detta i avsnittet av fulpodden nedan

Fulpodden om att formulera mål

Tips, forskning samt för- & nackdelar

Bra mål

 • Är kopplade till ett syfte - varför ska vi nå det här målet?
 • Är kopplat till vad ni ska göra för att nå målet
 • Går att mäta och allra helst att följa upp närsomhelst av alla som berörs
 • Är viktigt för de som ska utföra arbetet - målet ska vara engagerande
 • Överkomligt - mål som är för utmanande blir en källa till stress och uppgivenhet, om ett mål kräver för mycket - testa att istället bryta ned i delmål
 • Ligger relativt nära i tiden - målet ska skapa driv och en lagom nivå av brådska
 • Utvärderas löpande - om omvärlden förändras kanske även målet behöver göra det?

Statistik om mål

Det finns mängder av forskning om hur vi formulerar effektiva mål men inte så mycket om hur vanliga mål i arbetslivet faktiskt är.

Statistic brain genomförde en studie i USA, den var dock inte begränsad till arbetslivet, 38% av alla svarande satte aldrig några mål, 17% satte mål oregelbundet.

Legenden om mål och rikedom

Det finns en påstådd studie om en avgångsklass av MBA-elever från Harvard 1979. I vissa versioner är det en avgångsklass från Yale. De fick frågan: har du skrivit ner några mål och gjort en plan för att nå dem?

 • 84% saknade mål
 • 13% hade nedskrivna mål men ingen konkret plan
 • 3% hade både mål och en nedskriven plan

De 13% påstås ha tjänat dubbelt så mycket pengar som de 84% medan de tre procenten som hade både mål och plan påstods tjäna tio gånger så mycket.

Tyvärr saknades det helt och hållet bevis för denna ”studie.” Eftersom detta luftslott är ett vanligt förekommande argument för mål och regelbundet dyker upp i olika föreläsares powerpoints så kan du som saknade mål och plan vid ditt avgångsår från universitetet trösta dig med att det är en bluff.
– Om någon har några bevis för studien att komma med så pudlar jag och jublar.

Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron fulpoddar, skriver om ledarskap och tycker att du borde gå på en ledarskapsutbildning ifall du vill lära dig mer om mål, förändring eller leda bättre möten.