Inspiration genererad!

Kika på resultatet nedan. Vill du hitta fler artiklar och filmklipp inom området kan du generera en ny artikel. Du kan även byta ämne

Generera en ny artikel Välj ett annat ämne

Att tänka på vid videomöten

Mötesdeltagare på stranden som kisar i motljus, obehagliga överraskningar när någon reser sig upp – byxlös – för att hämta kaffe, barn och husdjur som vill ha uppmärksamhet. Kelly Odell och Erik Mattsson fikar och pratar etikett i videomöten.

Vett och etikett i videokonferenser

Podden fika med Kelly och Erik inleds med ett videomöte om videomöten. Har sommaren gjort att vårens online-erfarenheter fallit i glömska? Ta del av Kelly och Eriks tankar om vad som är okej eller inte i vdeomöten.

Fika med Kelly och Erik

Avsnitt 1

Checklista - Tänk på det här vid videomöten

 • Gör ingenting du inte hade gjort i ett vanligt möte

  Skulle du ta ett samtal i mobilen i ett vanligt möte? Sätta dig med en skål müsli? Ta av dig skjortan? Gå och hämta en glass? Förmodligen inte.

 • Placering av flikar/element på skärmen

  Placera skärmen eller  det du tittar på direkt under kameran. Många videomötestjänster erbjuder möjligheten att frilägga chatt, galleri eller din egen bild. Vet du att du har en tendens att fastna med ögonen på någon ruta – lägg den så nära kameralinsen som möjligt.

 • Justera volymen manuellt

  Har du varit flitig och skaffat en bättre mick? Kanske ett riktigt ljudkort eller rentav en kompressor? Då kan det vara läge att ställa volymen i mjukvaran manuellt. Om du sitter i en miljö med lite bakgrundsljud kan det annars lura autoinställningen att trycka upp volymen vilket leder till en väldig peak när du sedan pratar eller digital obehaglig dist som tar bort varje spår av investeringen i din mick.

 • Det märks om du tabbar ut

  Sitter du och kikar i en annan flik? Utöver att det syns på dina ögons rörelser så får mötesarrangören rapporter om det (beroende på plattform).

 • Mixar ni deltagare på plats/distans i workshopen?

  Även om det är trevligast för de som deltar på plats att jobba direkt mot en vägg skapar det en obalans i gruppen. Det är inte lätt att följa en diskussion som några för en bit bort från micken. Det är också lätt att känna sig som en tjatmåns om man behöver be om att lappar ska flyttas istället för att själv kunna göra justeringar. Ska ni göra en lappövning eller ta fram en modell – gör det på en digital whiteboard som även de på distans kan redigera live.

 • Använd mutefunktionen

  Pratar du inte? Slå av micken. Många tjänster har en funktion som gör att du kan hålla ner mellanslag för att slå på micken temporärt.

 • Testa tekniken

  10, 20 eller 100 personer ska inte behöva vänta på att du får igång din mick och kamera.

 • Uppmuntra deltagarna att slå på kameran

  Vi blir mer alerta när vi vet att vi syns i bild

 • Stadig uppkoppling

  Livestreaming behöver en stadig bandbredd – din 1000/1000 lina betyder väldigt lite om signalen för ditt wifi är instabilt. Använd gärna nätverkskabel om din bandbredd är ojämn.

 • Kameraplacering

  Om kameran hamnar under ögonhöjd finns en risk att de andra deltagarna får betrakta dina bihålor (om de inte skyms av näshåren) till ett ackompanjemang av en väldig massa hakor.

 • Rätt ljuskälla

  Studioljus kan vara svårt att ordna hemma och framförallt varmt – men ett par mindre lampor för att få bort skuggor ur ditt ansikte och ge en trevligare belysning för bakgrunden är ett väldigt lyft. Om du bara har tillgång till en lampa: försök att få ett så jämnt ljus på ansiktet som möjligt för att undvika scarface-effekten. Undvik starka ljuskällor i bakgrunden då det kan förvandla dig till en svart siluett.

 • Mjuka färger

  Mönstrade kläder är inte alltid det lättaste för ögonen att hantera. Starka röda färger kan också bli krossade och flyta ut när de komprimeras. Helvitt eller helsvart riskerar att göra dig till en blobb framför kameran.

 • Whiteboards

  Whiteboards är ofta en utmaning eftersom många tjänster har svårt att få fokus på det som skrivs. Många whiteboards får kraftiga reflektioner som ställer till ännu mer problem. Blädderblock är betydligt enklare att ljussätta. Använd gärna en tjockare penna än vanligt att skriva med.

 • Lär dig mikrofonens upptagningsområde

  Beroende på mick är det ideala avståndet olika, behovet av puffskydd kan också skilja.

 • Stativ är billiga! Köp stativ! Heja stativ!

  Stativ för mikrofoner eller kamera är billiga. Finns även prisvärda stativ för datorer. Att stapla utrustning på böcker och stolar har förstås sin DIY-charm men stativ är billiga och ofta lätta att packa ihop. Kan även tjänstgöra som hatthängare.

Aaron Haglund

Aaron Haglund