Traditionell projektledning vs agil

Hur skiljer sig traditionell projektledning från agila arbetssätt? När ska vi välja att arbeta i hybridprojekt? Först behöver vi kunna svara på vad ett traditionellt projekt egentligen är. Här hittar du tips och fördelar med olika arbetssätt samt en föreläsning om valet av projektmetodik.

Välj rätt projektmetodik

Benny Persson om val av projektmodell

Vad är egentligen traditionell projektledning?

Många förknippar traditionell projektledning med vattenfallsmodellen men det är en missuppfattning. Vattenfallsmodellen är INTE en projektmodell utan en systemutvecklingsmodell. Exempel på traditionella projektmodeller är Tietos Praktisk Projektstyrning (PPS) eller Ericssons PROPS, Projektet för projektstyrning, som nu blivit XLPM, Excellence in projekt management, och förvaltas av Semcon.

traditionell projektledning jämfört med vattenfallsmodellen

Jämförelse

Traditionella projekt och vattenfallsmodellen

Styrkor och svagheter – Traditionella projekt

Styrkan med traditionella projektmodeller är när vi vet vilket resultat vi vill ha och önskar en bra dokumentation och spårbarhet. Är det lätt att göra en plan där vi ser att risken för att behöva göra ändringar är låg så är traditionell projektledning ett bra val.
Om vi däremot vet att risken för många ändringar är stor så bör vi överväga att välja agila arbetssätt eller hyridprojekt.

Styrkor och svagheter – Agila arbetssätt

Är i grund och botten en systemutvecklingsmodell precis som vattenfallsmodellen. Generellt är det mycket lättare att hantera ändringar och testa sig fram ifall målbilden och kraven är oklara. Om vi ska utveckla egna lösningar och system eller arbeta mot en vision så blir det betydligt mindre tungrott än i traditionella projekt. Däremot kan det vara mindre fördelaktigt om det finns stora krav på dokumentation och redovisning.

Faktorer att väga in när vi väljer arbetssätt

  • Består projektet till stor del av systemutveckling?

    Då finns det stora fördelar att arbeta agilt

  • Är krav och mål kända/okända?

    Om bilden av det önskade resultatet är tydlig så finns det mycket att vinna med traditionell projektledning. Om det finns en osäkerhet kring det önskade resultatet så är det bättre att arbeta agilt.

  • Krävs betydande beteendeförändringar?

    Om personal kommer att påverkas och verksamheten behöver etablera nya vanor kan det vara klokt att lägga till ett delprojekt som arbetar strukturerat med fokus på förändringsledning.

  • Är det en blandning av ovanstående?

    Då kan det vara klokt att driva ett hybridprojekt.

Hybridprojekt

Hybridprojekt utgår från vilka arbetssätt som är bäst för projektet. Utgå från projektets behov, mål och utmaningar och välj den metodik som ger er bäst förutsättningar. Ett par saker att väga in är hur de som ska ingå i projektet är vana att arbeta samt krav från verksamheten. Om hybridprojekt skiljer sig från verksamhetens normala sätt att arbeta behöver vi också se till att förankra metodiken vi valt.

Hybrida projekt kombinerar de arbetssätt som är bäst lämpade för projektet

Vad ingår i hybridprojekt?

Välj det bästa utifrån behov, målbild och förutsättningar

Astrakans Förändringsguide

70 sidor förändring

  • Artiklar
  • Analysverktyg
  • Metodik

Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron jobbar på Astrakan och skriver om grupputveckling och ledarskap.