Hur du lägger upp en powerpointpresentation

Hur ser vi till att vår presentation är lätt att ta till sig? Genom att begränsa oss. Guy Kawasaki tog fram 10-20-30 regeln för att lägga upp presentationer som är tydliga, lagom långa och synliga även från raden längst bak. Här kan du lära dig mer om hur du lägger upp din presentation och undviker de vanligaste misstagen.

Powerpointpresentationer – tips och tricks

Har du blivit powerpointmördad? Någon presenterar oändligt, luften tar slut i rummet, klockan på väggen tycks ticka högre och högre för varje sekund och livet passerar revy.
– Vad gjorde du för val som ledde till att du hamnade framför denna eländiga presentation?

Kanske har du också powerpoint mördat? Använt 60 bilder för en presentation? Eller 250 för en utbildning? Behövt trycka förbi några bilder lite snabbt på slutet? Har åhörarna börjat tomglo rakt fram medan de håller armarna i kors för att lyckas sitta upprätt?

Powerpointpresentationer kan lätt bli en parodisk skräckupplevelse. Ska du informera om något är det dock inte helt fel som hjälpmedel för att skapa struktur. Även på en agil arbetsplats där individer och interaktion går först är det inte helt fel att sätta an en övning genom att ge ett sammanhang och en bakgrund.
– Kanske med en powerpoint? Här kommer några tips och tricks.

Tre grundläggande tips

Guy Kawasakis 10-20-30 regel

Vanliga misstag vid presentationer

  • För lite förberedelser

    Har du testkört? Klockat? Är syftet tydligt direkt när du drar igång? Finns det ett mål? Vad förväntas av åhörarna?

  • För många bilder

    Fler än tio? Finns det kanske en risk att du överinformerar?

  • Dåliga färgkombinationer

    Rött/grönt och rött/blått är ansträngande för ögonen. Dessutom är det uruselt för färgblinda (7% av män, 1% av alla kvinnor).

  • Du högläser din powerpoint

    Om du ska säga exakt samma sak som du skrivit på powerpointen – kunde du inte bara mejlat istället?

  • Inte testat utrustningen...

    Ingen vill se dig stå och mecka sladd eller nervöst blinka när inte ljudet går igång.

  • Skippat målgruppsanalysen

    Är det ny information? Relevant information? Var inte en mansplainer. Ta reda på vad målgruppen behöver och är intresserad av. Ställ frågor. Anpassa dig.

  • Buzzwords eller olämpligt innehåll?

    Något som är självklart för dig kan vara nytt för dina åhörare. Säkerställ att de har rätt förförståelse. Tänk efter kring vilka bilder du använder. Om du ska hålla en säljutbildning… Känns det inte lite slitet med bilförsäljare eller ”sell me this pen?”

  • Undviker kontakt

    Det är okej att vara nervös, men ta dig tid och titta på de som du ska tala med och till så slipper du flacka femton varv runt rummet med blicken.

10-20-30 regeln för powerpointpresentationer

1

10

Begränsa dig till 10 bilder. Det är allt du få visa. Det tvingar dig att ”döda dina darlings” och fokusera på vad publiken, dina åhörare behöver och vill höra. Det viktiga.

2

20

Begränsa dig till 20 minuters taltid om varje ämne. Det är all tid du får för att berätta kring dina 10 bilder. Det lämnar tid för din publik att ställa frågor och hjälper till att skapa fokus som främjar minnet.

3

30

Begränsa dig till punktstorlek 30 i texten. Det gör att texten syns för alla. Det gör att du måste sålla och prioritera det viktiga. Det gör att du håller tiden och formen.

 

 

Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron är Astrakant som lobbar för bättre mötesteknik, ledarskap och OBM.