OBM – Organisationsutveckling genom beteendeförändring
OBM-utbildning för dig som vill få nya verktyg för att lyckas med organisationsutveckling. Pratar ni mycket om effektivitet? Har du tröttnat på att det ni beslutar om inte blir av? Eller att effekten uteblir trots stora satsningar? Den här ledarskapsutbildningen riktar sig till dig som vill få saker att hända på riktigt. En utbildning för dig som vill få ditt team eller rentav hela verksamheten att leva strategin och företagskulturen istället för att ta fram policys och dokument som konsumerar mer serverutrymme än de gör nytta.
OBM (Organizational behavior management) fokuserar på hur man får människor att ändra sitt beteende och att faktiskt göra det som andra modeller föreskriver i praktiken. OBM är därför ett utmärkt komplement till exempelvis LEAN, Astrakanmetoden eller visions- och värdegrundsarbete.
- Kursid A1400
- Antal dagar 3 dagar (2+1)
- Kursavgift 25 400 kr (exkl moms)
Efter vår OBM-utbildning kan du...
-
•Med hjälp av beteendeanalys koppla nyckelbeteenden till handlingsplaner, styrmedel och policys – för att därigenom underlätta att planer blir till verklighet
-
•Konkretisera värdegrundsarbete eller ”egenskaper” som ni eftersöker till faktiska beteenden – att gå från övergripande ord som kvalitet, effektivitet och omtanke till vad ni faktiskt ska göra
-
•Identifiera vad som underlättar eller hindrar önskade beteenden i verksamheter
-
•Skilja på beteenden och icke-beteenden - vad vi kan styra och inte
OBM – Beteenden är det som skapar resultat
Gemensamt för utveckling av processer, värderingsarbete, nya affärsmodeller eller målstyrning är att det är vad vi faktiskt gör som skapar resultat. Alla våra planer utmynnar till slut i att vi behöver påverka beteenden, antingen genom att ändra befintliga rutiner eller att göra något helt nytt.
När effekten av verksamhetsförbättringar uteblir handlar det ofta om att man inte lyckats förändra beteenden. Anledningarna kan vara många: gamla styrmedel som belönar invanda rutiner, företagskultur som gör att vissa arbetsuppgifter innebär status och bekräftelse eller att det helt enkelt är svårt att ändra gamla vanor och att vi glömmer att sätta en plan för att stötta beteendeförändringen.
OBM ger dig verktyg för att analysera beteenden samt underlätta och följa upp förbättringar i verksamheten, att sätta den sista pusselbiten på plats när det gäller att lyckas med LEAN-införanden såväl som små förbättringar i din arbetsgrupp.
Ladda hem
Astrakans förändringsguide
Tre exempel på nyttan med OBM
-
•
Konkrektisera värdeord och egenskaper
Genom att beskriva värdeord med beteenden blir de konkreta – vad förväntas jag som anställd göra?
Det är etiskt försvarbart att be människor att ändra på sina beteenden. Vi kan kräva att rapporter ska lämnas in i tid men inte att personalen ”ska sluta vara lat”. Genom att uttrycka krav på beteenden när det gäller kvalitet och tid kommer vi runt ”tyckanden” och tydliggör våra förväntningar. -
•
Omformulera oprecisa mål till vad ni ska göra
Gå från oprecisa begrepp som att ”öka effektiviteten” till att göra – vad är viktigt för oss och vad gör vi egentligen för att åstadkomma det? Prioritera det som faktiskt ger det resultat ni önskar.
-
•
Undanröj hinder och stötta förändring
Reda ut konsekvenser och vad som belönar vissa beteenden – att få styrmedel att stötta förändringar istället för status quo.
Diplomering – Beteendefokuserad Organisationsutveckling
OBM-utbildning är en investering med stor spridningseffekt
För den som vill skapa resultat i sin organisation är kunskapen om effektiv beteendeförändring avgörande. Oavsett om det handlar om implementering av nya metoder, införandet av ett nytt IT system eller helt enkelt att tillsammans med medarbetarna driva den dagliga verksamheten – det är människors aktiva handlingar som gör effekten.
Allt för få känner till och behärskar de grundläggande principerna för våra beteenden, varför gör vi det vi gör? När vi lär oss detta – vi gör det som förstärks via beteendets konsekvenser – så kan vi bli klart mycket mer effektiva i smått och stort. Det fina i kråksången är att dessa beteendes lagar är universella och gäller alla och i alla sammanhang, så det är en investering med stor spridningseffekt.
Vår OBM-utbildning ger nyckeln till att lyckas i många roller: som chef, ledare, verksamhetsutvecklare eller projektledare.
Vem riktar sig OBM-utbildningen till?
-
•Affärs- och Verksamhetsutvecklare som vill förstå beteendemönster och säkerställa att förbättringsarbete efterlevs fullt ut.
-
•Personalansvariga som vill kunna påverka företagskulturen mer konkret och stötta beteenden som leder till ökad samverkan.
-
•Ledare som tröttnat på att tjata och vill få saker att faktiskt hända.
Handledning i OBM
För dig som bokat utbildningen erbjuder vi möjligheten att få stöd när det gäller att tillämpa OBM i din vardag. Kanske behöver du stöd i en förändringsprocess eller hjälp med hur du ska föra kompetensen vidare i din organisation.
Grundpaketet är 2 träffar med möjlighet att lägga till ytterligare tillfällen.
Utgångspunkten är distanshandledning via Skype eller telefon och varje träff är cirka 90 minuter. Du kommer överens med handledaren om datum/tid för träffarna så att det passar din situation.
Om du bedriver ett större förändringsarbete utifrån OBM, och behöver stöd på ett sådant sätt att distanshandledning kan vara otillräckligt, så kan en fördjupad uppdragsdialog för mer skräddarsydda insatser vara första steget.
Investering
Grundpaketet med två träffar, 5 000kr + moms
Ytterligare träffar, 3 000 kr + moms/träff/90 minuter
Frågor?
Kontakta info@astrakan.se eller mikal@mbworks.se
Kursinnehåll
-
•
Dag 1 - Grunderna i OBM & Beteendeanalys
Vad är beteende?
Hur beskriver vi beteenden på ett meningsfullt sätt?
Bakomliggande mekanismer och vad som motiverar oss till olika beteenden.
ABC-modellen – vad aktiverar beteenden och vilka konsekvenser får det vi gör?
Ramverk för organisationsutveckling med OBMTa ut riktningen är vi överens om vad som är viktigt? Skapa en gemensam vision.
Skapa förutsättningar – har vi förutsättningar/kompetens för att lyckas med detta?
Genomföra: Aktivera beteenden och se till att konsekvenssystem belönar rätt beteenden. Framförallt vid den initiala ansträngningen som beteendeförändringar innebär behöver vi bekräfta individuella prestationer och synliggöra organisationens framsteg.
Förvalta: Uppföljning av effekt och mätetal. Djupare genomsyn av hur organisationen stöttar beteendet: med system såväl som administrativt och ekonomiskt. Att göra beteendet till en rutin och etablerad verksamhetsprocess. -
•
Dag 2 Tillämpning - Förbättringsprocess enligt OBM
Vision – hur vill vi utveckla organisationen?
Förutsättningar – vilka personer och beteenden är mest avgörande för resultatet? Klargör prioriterade nyckelbeteenden.
Genomför – Se till att rätt beteenden aktiveras och förstärks med konsekvenser.
Vidmakthåll – Anpassning efter andra rutiner i verksamheten+ytterligare resultatkonsekvenser -
•
Dag 3 Fördjupning & Diplomering "Beteendefokuserad organisationsutveckling"
Erfarenhetsutbyte
Fördjupning inom ”problemmoment”
”För ett år sedan anlitade vi en extern konsult som introducerade OBM för oss. Jag blev fascinerad av hur OBM kan hjälpa till att få människor att ändra beteenden. I början tänkte jag att hur svårt kan det vara att få folk att ändra sig, men snart insåg jag att det verkligen är en utmaning och att man måste lägga ner både tid och energi för att uppnå bestående förändringar.
Jag är gruppchef på SEB och har 10 medarbetare. Vi har nu jobbat fokuserat med att förändra vårt sätt att arbeta. Exempelvis vill vi bli bättre på att lära av varandra och öka kunskapen i teamet. Ett exempel på en enkel lösning är att vi delar ut guldstjärnor när någon delat med sig av sin kunskap. Efter fem guldstjärnor i gruppen blev det ”finfika”. Det kan låta enkelt, kanske till och med barnsligt, men det fungerar!
Nu ska jag byta tjänst inom SEB och vill fortsätta att arbeta med OBM. När den här utbildningen dök upp ville jag verkligen gå den. Dels för att få en bekräftelse på att jag arbetar på rätt sätt men också för att lära mig mer och fördjupa mina kunskaper.
Det var en fantastiskt bra utbildning, jag fick nya perspektiv och nya verktyg att fortsätta att arbetet med. Kursledarna var jättebra, kunniga och samtidigt utmanande. De triggade oss att tänka i nya banor.”