Varför är det svårt att säga nej?
Många är rädda för att hamna i en konflikt eller göra någon besviken. På jobbet vill vi ju att det ska hända saker. Vi vill ställa upp för vänner. Och i skolan kanske vi lärde oss att det viktigaste var att göra som läraren sa.
Så istället för fokus på en uppgift i taget så multitaskar vi utan att det egentligen händer så mycket på jobbet. Vi fyller fritiden med småsaker som stressar och stjäl tid från återhämtning så vi är inte riktigt så roliga och energiska som vi skulle vilja.
Att säga nej genom att göra sig svensk
Kanske försöker vi oss istället på tekniker som passiva nej för att komma undan. Genom att inte svara på SMS eller titta i messengerchatten kan vi undvika situationer där vi behöver säga nej.
I Spanien finns uttrycket att ”göra sig svensk” – att ignorera någon för att slippa hälsa eller ta itu med något. Mycket jobb i baren? Gör svensken mot det där stora sällskapet så får någon annan ta hand om det.
– Kanske är vi många som gör oss lite extra svenska när det vankas flytthjälp eller mysiga julfiranden lite för långt bort.
Det passiva nejet är dock svårt att ta till på jobbet när vi förväntas prestera resultat. Och i en konsensuskultur ska förslag värdesättas, dessutom bör vi ju vara ”lösningsorienterade” så att säga nej till en ny uppgift tar emot.
Nej handlar om effektivitet
Gissningsvis har du en hel del att göra på jobbet – så om du ska ta dig an ett nytt projekt eller uppgift måste du göra mindre av något annat.
De flesta som arbetar som tjänstepersoner i Sverige idag ansvarar för att själva planera sitt arbete men ibland kan vi behöva påminna chefen eller en kollega om att vi faktiskt planerar. Resultatet av det vi gör är frukten av den tid vi lägger ned. Men inte bara den tid det tar att göra uppgiften utan också den tid och energi det tar att utveckla den kompetens som krävs för att utföra den.
Ingen skulle be dig sätta av arbetstid för att måla en tavla till något tjugoårsjubileum men däremot delas det ut system som ska förvaltas som gått mångåriga utbildningar och slipat sin kompetens för något helt annat.
Så var en realist – du kan säga ja. Men då krävs också ett commitment på att du kan få stöd och sätta av tid för kompetensutveckling om du ska göra något nytt. Ska vi göra mer behöver vi också göra mindre.
Sparra dig själv i att säga nej
Ladda hem guide
Lättare med svåra samtal
Träna upp din förmåga till nej
-
•
Säg nej till småsaker
Nej, jag vill inte byta elbolag”
-
•
Tänk efter
Ta ett djupt andetag innan du säger Ja
-
•
Köp dig tid
Om du är rädd att du saknar argument för ditt nej – köp dig tid. Ett stensäkert sätt är att säga att du behöver fundera eller helt enkelt undersöka om du har tillräckligt med tid. Vilken bra chef eller god vän skulle neka någon lite betänketid? Lägg absolut inte över det på någon annan ”Jag måste höra med…”
-
•
"Alla andra" är inte ett bra argument
Vill du? Finns det tid? Finns det annat du vill mer?
-
•
Är det värt mödan?
Fråga dig själv: Är de eventuella följderna av ett nej verkligen värre än ångesten av att inte svara eller vad det innebär att pliktskyldigt säga ja?
-
•
Ta hjälp för att säga nej
Diskutera situationen med någon oberoende kollega eller vän. De kanske kan hjälpa dig att hitta formuleringar eller avdramatisera det hela?
-
•
Erbjud ett alternativ istället för ett tvärnej
Du kanske inte är intresserad av en salsadejt men går gärna på en promenad på Djurgården? Undviker helst en stökig klubb men spelar brädspel på söndagar? Ibland är det aktiviteten eller omständigheterna – inte relationen eller intresset.
Teknik för att säga nej
Det enklaste och minst riskfyllda sättet att säga nej är såklart att säga nej. Men om det är obekvämt finns som tur nog en annan briljant teknik. Att säga nej genom att säga ja.
– Skulle vi inte kunna göra kursutvärderingarna lite roligare?
– Ja! Lägg in det i Trello.
– Jag vill ha godis!
– Ja, vi äter godis! På lördag…
– Skulle vi inte kunna utveckla en app där man lär sig en sak om dagen?
– Ja, vi tittar på det innan vi lägger budgeten för nästa år.
– Kan du sammanställa vilka kunder vi har i norra Finland?
– Ja, men ville du inte att vi skulle skicka ut nyhetsbrevet idag?