Så sätter du mål

Hur kan vi göra mål roligare och se till att de faktiskt blir till mer än fina ord? Här har du tips på olika sätta att skriva ner mål, synliggöra dem och sätta press på dig själv för att komma vidare och faktiskt göra.

Sätt mål som hjälper dig komma igång

Tänk: Börja, inte sluta. Det är svårt att lägga upp en strategi för att sluta göra något – däremot är det lättare att ta itu med det vi sagt att vi ska göra. Undvikandemål, tex sluta röka, kan vi dessutom nå genom döden och det är ju inte så muntert. Rikta istället in dig på det du kan börja göra mer av för att nå ditt mål. Plocka ur diskmaskinen en gång om dagen istället för att ”sluta lämna disk.”

Gör ditt eget klippkort

Många företag använder artificiella mål för att få dig att handla mer. Klippkort för att få den 10:e kaffekoppen gratis eller för att tjäna ihop till ytterligare en bok. Ju närmre vi upplever att vi befinner oss ett sådant här mål – desto större chans att vi handlar mer. När vi upplever att vi påbörjat något vill vi avsluta – därför är det så effektivt med cliffhangers. Det här kan vi använda för att lura oss själva. Visa för dig själv att du påbörjat en uppgift! Ett sätt att synliggöra starten såväl som framstegen kan vara att göra ett klippkort till sig själv: smäll upp en papperslapp med rutor på väggen och bocka i varje gång du kommit iväg till simhallen eller läst ut en bok.

Kvalitetssäkra dina mål

Sätt aktiva och Smarta mål

Lathund – skriv ner ett mål

Bra mål aktiverar oss och låter oss själva påverka resultatet. Om du vill skriva ner ett mål är en enkel formulering: <HANDLING/BETEENDE> för att uppnå <MÄTBART/RELEVANT RESULTAT> innan <TIDSRAM>.
Exempel: Jag ska mejla tio bokare för att få till en spelning. Deadline: 10:e januari.

Ladda hem

Mallar för bättre mål

 • Bocka för de dokument du vill ladda ner
        • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

        Se till att det satta målet är SMART

        • Specifikt: Vad ska göras? Vad är den förväntade effekten?
        • Mätbart: Hur vet jag att jag nått mitt mål?
        • Accepterat: Jag vet att jag vill det här. Hur viktigt är det i förhållande till annat?
        • Realistiskt: Har jag det som krävs? Kan någon hjälpa mig att bli effektivare? Finns det andra faktorer som kan påverka?
        • Tidsbundet: När är deadline? Går det att bryta ner målet i steg?

        Skaffa en domare

        Vem fäller avgörandet om du lyckats? Vem följer upp om du fått jobbet gjort? Har du en blåslampa till kollega, chef eller vän så kanske de kan vara till hjälp? Tjänsten Stickk låter dig satsa pengar på dig själv: lyckas du får du tillbaka pengarna – misslyckas du går det till välgörenhet eller ondgörenhet – du kan tex sätta av att pengarna ska gå till ett skadegörande ändamål för att motivera dig ytterligare.

        Boka gärna in avstämningspunkter i kalendern med din domare – det behöver inte bli till möten men fungerar som en påminnelse till er båda om det som ska bli gjort.

        Aaron Haglund

        Aaron Haglund

        Aaron skriver om ledarskap och projektledning. Gillar när det händer saker.