Crimepodd med exempel på nudging

Förena nytta med nöje – lyssna på poddavsnittet ”he’s neutral.” En radikal och halvt oavsiktlig nudge som leder till en förändrad stadsdel.

Ett muskedunder när du vill påverka många

Många av Astrakans utbildningar har inslag av OBM. Att på ett strukturerat sätt arbeta med att förändra beteenden i verksamheten. Ett lite grövre alternativ till OBM är nudging. Man skulle kunna säga att om OBM är skalpellen så är nudging muskedundret. Ett väldigt effektivt och vetenskapligt muskedunder som vi kan ta till när vi vill påverka väldigt många eller saknar tid för att detaljbeskriva processer och beteenden.

Vad är en nudge?

Om du bor i Uppsala så kanske du har fått en kallelse med en vaccinationstid? Det är ett exempel på nudging. Små puffar som ska få oss att utföra ett önskvärt beteende. Ett annat exempel är ett bullseye i pissoaren.

Ondskefullare former av nudging

Ibland kan nudging användas för att förändra vår upplevelse. Ett typexempel är att du på flygplatsen leds på villovägar när du ska hämta ditt bagage. Genom att du går i kringelkrokar istället för att stå vid bagagebandet och vänta upplever du det som att du får ditt bagage fortare.

På samma sätt kan man lägga in en väldig massa olika val innan man når fram till själva telefonkön, även om man hamnar i exakt samma kö så kan väntetiden upplevas som kortare.

På tal om väntetider, har du upplevt att vänteminuterna blir längre och längre i kollektivtrafiken? När väntetiden är 15 eller 10 minuter är minuterna ofta lite kortare, men när det kryper neråt 3-4 minuter tycks tiden stå stilla. På vissa håll, särskilt ett område i västra Sverige, är det här en medveten design för att väntetiden ska upplevas som kortare och få dig att stanna i busskuren i stället för att gå eller ringa en taxi.

Ett annat exempel är ”hostile architecture” som används för att bekämpa ”oönskade beteenden” i det offentliga. Genom att ge bänkar en stark lutning eller sätta armstöd mitt på så går det inte lika lätt att använda dem som sovplats.

Poddtips – "He's neutral"

Dan Stevenson är inte den mest lättretade men när folk börjar dumpa sopor utanför hans boende tröttnar han. Han funderar och kommer på en lösning som blir århundradets nudge. Brottsligheten i området sjunker radikalt och turistbussar lockas till gatan.

Managementfaktor: 2 av 10
Handlingskraft: 10 av 10
Underhållningsfaktor: 9 av 10
Här kan du lyssna på Criminals hemsida – kräver ingen registrering

Inbäddad spelare:

Designa din egen nudge

Ladda hem instruktion

 • Bocka för de dokument du vill ladda ner
        • Hidden
        • Hidden
        • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

        Aaron Haglund

        Aaron Haglund

        Aaron är Astrakant och skriver om grupputveckling, OBM och smurfarna.