Förändra en vana

Hur lång tid tar det att förändra en vana? Det beror på hur pass avancerad vanan är. Att springa innan frukost kan vara betydligt tuffare än att dricka ett glas vatten varje morgon. Ska vi förändra arbetsuppgifter på jobbet fungerar det på samma sätt. Avgörande för om vi lyckas är om vi upplever det belönande.

Myter och missuppfattningar om att förändra vanor

En faktoid som ofta upprepas är att det tar ”21 dagar att skapa en ny vana” med hänvisning till Dr. Maxwell Maltz. Det är fel, hans arbete visade snarare på att det tog MINST 21 dagar att forma en ny vana.

Huruvida vi lyckas ändra ett beteende eller inte handlar framförallt om vilka konsekvenser det får. Upplever vi det belönande eller inte?

Inom beteendeanalysen talar man ofta om aktiverare och konsekvenser. Aktiverare är det som kommer innan ett beteende: väckarklockan ringer, du får en instruktion eller en lagkamrat ropar ”passa.” Vårt beteende styrs som tumregel till 20% av aktiverare.

Det som påverkar mest (80%) är de konsekvenser som följer beteendet.  Exempel: vi ser stoppskylt (aktiverare), vi trycker på bromsen (beteende), bilen stannar (konsekvens).

Vi människor gör saker för att vi vill åt något belönande eller för att undvika obehag. Vi tvättar för att slippa gå till jobbet i smutsiga och illaluktande kläder (undvika obehag). Eller så kanske vi äter frukt för att det är sött och vi blir pigga (belöning).

Därför bör vi undvika att använda tjat (aktiverare) som strategi när vi vill förändra ett beteende – det är bättre att belöna ett annat beteende som konkurrerar ut det beteende vi vill se mindre av.

Vad styr vårt beteende?

Miniföreläsning med Mikal Björkström leg. psykolog