Förbered lönesamtalet
Tänk igenom motpartens behov och möjligheter. Är du osäker? Fråga på förhand.
Ta reda på vad löneavtalet säger (om din arbetsgivare har kollektivavtal). Löneavtalet anger vad din arbetsgivare har som skyldighet att betala ut sammanlagt, ramar för individuell lönesättning och i vissa fall lägsta garanterad löneökning. Lönesättande chef har ofta en pott på mellan 2-3,5% att fördela.
Hitta objektiva kriterier för lönesättning
Det här gäller både för dig som vill hitta argument för din egen löneökning såväl som lönesättande chef. Finns det kriterier gällande löner på din arbetsplats? Kan ha att göra mer prestation, mål eller personal- och budgetansvar. Om det har skett förändringar i roll och ansvar: sammanfatta dem.
Gå även igenom prestationer– vissa resultat ligger kanske på projekt, grupp eller avdelningsnivå, fokusera då på aktiviteter som påverkat och möjliggjort resultaten. Om ni använder styrkort så kan det vara en väldigt användbar grund för lönesättning.
Marknadslöner/lönestatistik är också användbart och betydligt bättre än ”jag känner en person som jobbar som…” som jämförelse.
Löneväxling
Tänk på att löneväxling påverkar ersättning för föräldraledighet och sjukersättning. En annan sak som är viktig att tänka på är att inkomsten före löneväxling ska ligga till grund för kommande lönesamtal och tjänstepension.
Tips inför lönesamtalet
Vad du ska tänka på som lönesättande chef
Det finns ingenting som säger att högre lön ger ökad produktivitet och motivation. Experiment som forskaren Deci gjort där man jämfört människor som löst tankenötter för nöjes skull kontra en grupp som fått betalt per löst uppgift visade att de som fick pengar presterade sämre. Däremot är en ”rättvis” lön en hygienfaktor för att vi ska trivas med vårt jobb.
Rättvis lön och Statussyndromet
Vad är då rättvist? Här kan social status och jämförelser med andra spela in. 480 000 i årslön får helt olika effekt beroende på om andra på arbetsplatsen tjänar mer eller mindre.
Folkhälsoexperten Sir Michael Marmot, författare till statussyndromet, menar att det viktigaste är social status i förhållande till vår omgivning och lön är en statusfråga. Vi kan alltså vara mer nöjda med en lön på 325 000 om vår omgivning har 300 000 i årslön än om vi tjänar 375 000 med en omgivning som tjänar 400 000.
Om våra kollegor tjänar en tusenlapp mer per månad är det upplevelsen av lägre status och ”värde” som smärtar mer än det faktiska värdet av pengen. Som lönesättande chef är det här viktigt att ha med sig, särskilt om kraven och prestationerna är likartade mellan medarbetare så är det viktigt att lönegapet inte blir för stort.