Ny app för ledarskapsträning

Har du gått otaliga ledarskapsutbildningar, men sällan använt dina nyfunna kunskaper i praktiken?
Med appen MakeitAppen kan du på ett kul och enkelt sätt utvecklas som ledare – och få mer nöjda anställda. Så här tycker några av de som har testat appen.

Fastnat för att tomglo

Testare: Linda Renner 20 års erfarenhet som offentlig beställare, nu i byggbranschen.

Vad har du för tidigare erfarenhet av ledarskapsutbildningar?

Jag har gått alla möjliga, som UGL, LOTS, KIM och OBM. Men sedan använder man sällan kunskaperna i vardagen. Allt man lär sig under de kurserna känns helt självklart. Sedan bockar man av utbildningen, kommer tillbaka till kontoret… och så sker det ingen förändring”

Vilka första intryck fick du av MakeitAppen?

”Mycket kändes väldigt bekant från utbildningarna eftersom allt är baserat på samma vetenskapliga teorier. Jag gillade verkligen att man får poäng för varje uppdrag man checkar av, den gamificationaspekten gör lärandet roligare.”

Är det några uppdrag i appen du har gillat mer än andra?

”Jag har verkligen fastnat för att ’tomglo’: Att inte göra någonting annat än att slappna av i perioder. Något som man vet är bra att göra, men som man alltför sällan ändå gör.”

Jag använder ofta appen när det gäller bitar som jag tycker är svåra, som att vara kort, hård och tydlig. Andra kanske behöver hjälp med de mjukare delarna i ledarskapet, som att ge feedback och beröm. MakeitAppen är en otrolig möjlighet att utvecklas i hela sitt ledarskap.

Har du testat något nytt tack vare appen?

”Pomodorotekniken. Jag hade hört talas om den innan, att man ska arbeta fokuserat med en sak i taget under perioder, men jag hade aldrig testat den innan MakeitAppen. Nu arbetar jag med monotasking tre gånger i veckan, ett jättebra sätt att öka mitt fokus i vardagen.”

Vad är en av de bästa sakerna du har lärt dig via appen?

”Tidigare tackade jag ja till vartenda litet möte, men nu är jag mer selektiv. Ett uppdrag är nämligen att tacka nej till möten som inte har tydliga mål. Första gången jag tackade nej till ett sådant möte kändes det läskigt eftersom det var utanför min bekvämlighetszon, men jag fick många poäng för det, haha!”

Fått fler bra vanor

Testare: Camilla Leijon, HR-chef inom en stor nordisk koncern

På vilket sätt har MakeitAppen utvecklat ditt ledarskap?

Jag kanske inte har tagit bort några ovanor direkt, utan snarare fått fler bra vanor. Jag gillade verkligen bingofunktionen, då blev jag taggad! Som en tävlingsinriktad person kände jag att utmaningarna var rätt för mig.

Genom dem har jag blivit bättre på coachande samtal och att ge mer feedback. Att faktiskt lyssna mer än jag själv pratar, för att få personer att utvecklas.

Jämfört med hur du har tagit till dig ledarskapsutbildningar, hur skiljer sig Makeitappen från det?

När man går en utbildning så kommer man aldrig tillbaka och är en helt ny människa, men man tar med sig vissa delar. MakeitAppen är en bra medhjälpare där, som påminner en att skapa nya vanor i sitt ledarskap. Annars är det lätt att glömma bort och hamna i samma lunk igen. Appen ger en bra idéer och påminner en om att tänka positivt och se lösningarna i stället för hinder.

Har du fått några nya uppslag när du använt appen?

Främst har jag märkt skillnad på möten. Jag har blivit bättre på att hålla i möten och faktiskt sammanfatta vad som har sagts och gjorts. Där har jag fått feedback från kollegorna att jag har gjort det bra.

Är det mötesdelen som du har utvecklat mest tack vare appen?

Ja, det skulle jag säga. Man har så många möten dagligen och ofta kan det vara otydligt vad som egentligen ska uppnås under mötena. Nu kollar jag noga av vad syftet är, vad som ska ske och vad syftet egentligen är. Ibland upptäcker jag att: ”Vänta nu, behöver vi verkligen så här mycket tid för att klara av det här ärendet?” och så kan man göra någonting åt det.

Ladda hem ledarskapsguide

8 verktyg hämtade från Appen

 • Bocka för de dokument du vill ladda ner
        • Hidden
        • Hidden
        • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

        Lätt att skapa dialog i en grupp

        Testare: Åsa Jansson, Digitaliseringsstrateg

        Vad är ditt intryck av MakeitAppen?

        Appen är ett kul sätt att sätta fokus på ens ledarskap och beteenden som man vill förändra på olika sätt. Genom att följa upp vad man faktiskt gör genom appen så blir det lättare att skapa en dialog i en grupp. Sedan är appen väldigt hands-on och kul att använda också.

        Vilka förändringar har du märkt i din vardag när du använt appen?

        Jag har använt den i vågor, men jag märker att när jag har appen uppe så blir det verkligen fokus på det jag har bestämt innan. Man förändrar vardagen i små steg, genom att hela tiden ha sin plan på näthinnan.

        Det är otaliga möten där man har bestämt ett fokusområde, men sedan glömt bort det. Genom appen får man något mer konkret att gå efter. Som tävlingsmänniska är det också härligt att få gå in och bocka av utmaningarna när man har presterat och gjort rätt.

        Är det någon förändring du har märkt av särskilt mycket?

        För många chefer är det svåraste att prioritera ärenden under dagen. Tack vare uppdraget där man ska ta bort möten så fick jag en legitim anledning att välja bort vissa saker. Det gav ett bra driv under dagarna.

        Har du fått några nya uppslag till ditt ledarskap?

        Jag har blivit väldigt nyfiken kring hur jag kan använda MakeitAppen för att leda ett förändringsarbete i en arbetsgrupp.

        I grupper där det går att göra på ett lekfullt men ändå seriöst sätt tror jag att det skulle funka väldigt bra. Till exempel i en IT-organisation, eller med många yngre medarbetare, där skulle arbetet förmodligen flöda på väldigt bra om man tog stöd av MakeitAppen.

        MakeitAppen är bra, enkel och överskådlig

        Testare: Michael Wallén, Logistikkonsult, jobbar på stora projekt som Mall of Scandinavia och Norra Djurgårdsstaden.

        Vad har du för tidigare erfarenhet av ledarskapsutbildningar

        ”Jag har gått ett par ledarskapsutbildningar men är mest självlärd. Nu sitter jag ofta i möten och agerar rådgivare mot entreprenörer, hur de ska bete sig mot olika intressenter. Jag fungerar som en stöttepelare åt byggherrar över hela Stockholm.”

        Vilka första intryck fick du av MakeitAppen?

        ”Appen är väldigt genomarbetad. Jag är inget ”teknikfreak” utan vill att saker bara ska fungera. Om det inte finns ett flyt när det gäller att komma in i ett system är jag redan förlorad, men MakeitAppen är bra, enkel och överskådlig.”

        På vilket sätt har MakeitAppen påverkad din vardag och ditt ledarskap?

        ”Den har hjälpt mig mycket när det gäller saker som att ha respekt för sin egen och andras tid. Att inte ta på sig en massa onödiga saker och att kunna delegera uppgifter vid behov. Eftersom appen synliggör det här så är det lättare att genomföra sakerna, trots att jag egentligen vet att de borde göras. Att bara läsa något rakt upp och ner, som under en utbildning, triggar inte min hjärna. Det måste vara kopplat till att man gör något aktivt, för att man ska lära sig det. Precis som i appen.”

        Har du fått in några nya vanor tack vare appen? 

        ”Många möten som man tar är egentligen onödiga eftersom man inte kommer så långt i dem. Sådana har jag blivit bättre på att sålla bort. Uppdragen i appen handlar ofta om att frigöra tid för sig själv. Då måste man vara rakryggad och ärlig mot sig själv och ta bort möten som är dåliga. ”

        ”I appen får man också många bra tips för vidare läsning, vilket ger ett mervärde. De flesta vet i grunden vad de behöver förbättra med sitt ledarskap, men i appen får man det bekräftat. Appen kan förstärka egenskaper som man redan gör bra och visualisera dem.”

        Tobias Lundgren

        Tobias Lundgren

        Tobias är journlaist och redaktör för native hos Leeads.