Vanliga projektmisstag och lösningar

För varje miljard investerad i europeiska projekt går 131 miljoner till spillo – siffran globalt är 114 miljoner (PMI, 2020 Pulse of the profession). Vilka åtgärder kan vi egentligen ta till för att som projektledare minska både stress och slöseri? Vilka krav bör vi ställa på förhand? Välkommen till ett webbinarium med fokus på hur du kan lösa återkommande utmaningar i projekt.

 • Kursid A1004
 • Kursavgift Kostnadsfritt
 • Omfattning 90 minuter

Tre vanliga projektmisstag

 • För glada på projektavtryckaren

  Den största anledningen att projekt misslyckas (37%) är att verksamheter tar sig an för många projekt samtidigt (Wellington 2016).

 • Otydlig beställning

  37% av alla projekt saknar mål och milstolpar (PMI, 2017)

 • Bristande uppföljning

  55% av alla organisationer saknar mätetal för uppföljning av projektets framsteg (Wellington, 2018)

Upplägg – tips och nätverkande för bättre projekt

Under webbinariet lyfter vi fallgropar, tips och åtgärder för att skapa bättre förutsättningar för att lyckas med projekt. Teoripass varvas med diskussioner i mindre grupper för att ta itu med dilemman, utbyta erfarenheter och bygga nätverk.

Varför överskrider så många projekt sin budget?

I många fall är önskan att starta ett projekt större än resurserna som finns för det. Eller så skulle en riktig kalkyl leda till att projektet inte kommer igång. Ofta blir det projektledaren och -medlemmarna som får ärva problemet och stressen det innebär att trots detta ta projektet hela vägen fram till avslut. För verksamhetens såväl som vårt eget välmående och CV:s skull finns det därför frågor vi behöver lyfta inför starten av projekt. Från tydliga mål och prioriteringar till att se till så att det faktiskt finns förutsättningar att lyckas.

Drömprojektet?

Den trehundraåriga drömmen om Göta kanal hade nog inte förverkligats om det på förhand var känt att det skulle ta 22 år att fullborda kanalen. Å andra sidan är Göta Kanal ett väldigt lyckat misslyckat projekt som gav oss både Trollhättans och Motala verkstad som var otroligt viktiga för järnväg, flyg och fordonstillverkning.

Skillnader i ledarskap mellan chef och projektledare

Miniföreläsning med Mattias Ejbe

Föreläsare

Webbinariet leds av Mattias Ejbe, senior projektledare med IPMA-B certifiering och programledare för projektledarpodden. Mattias har mångårig erfarenhet av bl.a. bygg-, IT-utvecklings-, processutvecklings-, affärssystems- och förändringsprojekt i internationell miljö.

Ladda hem

Astrakans Förändringsguide

 • Bocka för de dokument du vill ladda ner
        • Hidden
         • Hidden
         • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

         Facilitator