Muntlig presentation – var inte rädd!

Känner du dig osäker inför din muntliga presentation eller vill du bara bli lite bättre? Ta del av Victoria Duus tips för att bli lugn och trygg i rollen som presentatör. Från hur du bekämpar muntorrhet till att faktiskt lyckas med att ”vara dig själv.”

Att tala inför folk är mångas största rädsla

Du har säkert hört det, kanske till leda – att tala inför folk är det som en majoritet av tillfrågade i en rad undersökningar anger som sin allra största rädsla. Komikern Jerry Seinfeldt tog fasta på det där i en prata (för länge sedan) och konstaterade krasst att på en genomsnittlig begravning så skulle flertalet av de närvarande följaktligen föredra att ligga i kistan framför att hålla griftetalet…

Dessvärre är muntliga presentationer numera nästan lika oundvikliga som döden för många av oss. Därför får du här ett knippe tips som kanske något litet kan mota kallsvetten och tunnelseendet i grind.

Bonustips för den som känner presentations-skräck

Vad är det värsta som kan hända? Föreställ dig och reflektera lite över vad det är som är så skrämmande med muntliga presentationer. Hur troligt är det att detta sker, på riktigt? Och om det gör det – hur farligt är det? Ofta är ens worst case scenarios varken troliga eller särskilt farliga. Egentligen.

Föreläsning om muntlig presentation

Med Victoria Duus

Var dig själv när du presenterar

Lättare sagt än gjort, kanske. Och vad betyder det, ens? Det finns mängder av tips och regler för hur man på bästa sätt ska bete sig för att lyckas med en presentation, för att väcka intresse, nå fram, entusiasmera – tips på hur man ska stå och röra sig, tips för rösten, hur man håller händerna, vart man tittar, riktlinjer för när och hur man använder tekniska hjälpmedel m.m.

Många av dessa tips är toppen, och att testa dem är utmärkt. Men till syvende och sist är det viktigaste, för att mota rädslan OCH för att du ska bli lyssnad på, att du känner dig någorlunda bekväm. Så lägg lite tid på att fundera på din stil, som presentatör. Vad trivs du med? Är du skojfrisk och sprallig eller mer nedtonad? Vill du röra dig mycket och gestikulera eller mest hålla dig still? Trivs du med tekniska stöd, med whiteboard eller papper och penna eller bäst med ingenting alls? Hitta sedan de trix och verktyg som ligger i linje med din stil, träna och förstärk. För ett presesentations-knep kan vara fantastiskt för någon annan, men sitta som en för liten toppluva på dig. Och då stjälper det snarare än hjälper, både vad gäller din rädsla och åhörarnas fokus på vad du verkligen vill förmedla.

Prata om det du kan

Eller se till att kunna det du pratar om. I de allra flesta fall kanske detta ger sig själv – du blir tillfrågad eller ålagd att presentera något för att du har koll på ämnet, är experten i sammanhanget. Men om så inte är fallet – t.ex. om du ska presentera resultatet av en gruppinsats, där du inte varit involverad i alla delar – se till att bli expert. Åtminstone expert på din egen presentation.

Nagelfar det som du ska säga, med hökblick, på jakt efter punkter där du känner dig det minsta osäker. Finns det avsnitt som du helst skulle vilja hasta förbi? Kommer du med svepande formuleringar eller påståenden som du inte har helt på fötterna kring? Kan du bemöta invändningar eller svara på frågor kring alla delar i din presentation? Om/när du hittar ställen som du är det minsta osäker kring – hantera dem, i förväg! Måste de vara med, till att börja med, tillför de något viktigt? Kan du själv på rimligt sätt skaffa den kunskap du behöver för att inte behöva vara svepande – finns t. ex. någon bra referens du kan hänvisa till? Kommer du att ha någon kollega med dig som du kan ta hjälp av om det kommer frågor på delar som du inte varit direkt involverad i (vid presentation av grupparbete)? Det kräver jobb, men genom att säkerställa att du har full koll på din presentation ger du dig själv en pondus och trygghet i sammanhanget. Och det blir tydligare för åhörarna varför de ska lyssna på dig.

Bonustips - torr i munnen när du presenterar?

Om du är eller blir så nervös under en dragning att du blir alldeles torr i munnen – bit dig lite försiktigt och diskret i kinden. Det fungerar!

Berätta!

Vi människor älskar berättelser. Så ett utmärkt sätt att få dina åhörare med på tåget, att få dem att lyssna noga och minnas vad du säger, att skapa en god och avslappnad stämning för både dina åhörare och dig, är att berätta. Det betyder inte att du inför din presentation ska skriva en saga och framföra, det betyder att OM du har möjlighet att exemplifiera och förtydliga med någon relevant anekdot, så stärker det ditt budskap – och dig! ”Häromdagen pratade jag med VA-chefen i er grannkommun, och de har ju stora problem med Miljökvalitetsnormerna. För luft och buller är det tämligen straight forward, men med vatten blir det knixigt.” (Om man nu har en dragning där detta har med saken att göra.) Märkvärdigare eller större än så behöver det inte vara! Men det avdramatiserar situationen, OCH visar samtidigt att du vet vad du talar om. Win-win, som man säger, för självkänsla och trygghet.

Träna, träna och träna igen

Det går inte att komma runt eller förbi – för att man ska få till bra presentationer med mag-fjärilarna i schack, så krävs rejält med förberedelse (enligt ovan) och träning. Hur du gör det kan variera – i skarpt läge på jobbet, på kammaren, för en kollega eller din pappa, i löpspåret… Men se till att du gör det. Ju mer vältränad du är desto lättare är det att både lyckas med själva presentationen och att hålla nerverna i ordning.

Sammanfattning - tänk på det här inför din muntliga presentation:

  • Var dig själv

    Hitta ett sätt att presentera på som du känner dig bekväm med. Ta gärna del av tips och tekniska hjälpmedel men se till att de är just hjälpmedel och inte stjälpmedel.

  • Prata om det du kan

    Se till att bli expert på din egen presentation. Finns det punkter där du känner dig osäker? Kan du bemöta invändningar eller svara på frågor? Här du antingen välja att förbereda dig så att du känner dig säker – eller att ta bort de delar som skapar osäkerhet.

  • Berätta!

    Skapa en god och avslappnad stämning genom att berätta. Om du har möjlighet att exemplifiera och förtydliga med någon relevant anekdot, så stärker det ditt budskap – och dig!

  • Träna, träna och träna igen

    För att komma till bukt med nerverna så krävs förberedelse och träning. Hur du övar kan variera – du kan testa att filma dig själv med webbkamera eller mobilen. Prata tyst för dig själv under lunchpromenaden eller använda familjemedlemmar och kollegor som publik.

Frågor? Få svar av sakkunnig

Skriv din fråga nedan eller ring oss på 08-54 54 23 00

  • Hidden
  • Hidden
    • Hidden
    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

    Astrakans Förändringsguide

    70 sidor förändring

    • Artiklar
    • Analysverktyg
    • Metodik

    Victoria Duus

    Victoria Duus

    Victoria är en duktig coach och erfaren skådespelare, hos Astrakan hittar du henne i rollen som säljare. Du kan boka ett rådgivande samtal här.