Multitasking – Test och inspiration

Hur bra är vi egentligen på multitasking? Vi klarar kanske av att prata i telefon medan vi skumläser ett blogginlägg eftersom vår uppmärksamhet snabbt ställer om mellan olika enkla uppgifter. Men ska vi lära oss något på djupet behöver vi fokusera på en sak i taget. Här hittar du inspiration och ett test – multitasking vs monotasking.

Hur effektivt är multitasking?

Multitasking ställer två krav på vår exekutiva förmåga: uppgiftsskifte – nu vill jag fokusera på det här istället. Och regelaktivering: att förstå uppgiften och hitta rätt sätt att lösa den.

Vi lider en effektivitetsförlust även om vi skiftar mellan förhållandevis enkla arbetsuppgifter. Trots att vi får träna och förbereda oss på uppgifterna vi ska göra samtidigt så tappar vi i effektivitet (Robert D. Rogers & Stephen Monsell, Costs of a predictible switch between simple cognitive tasks, Journal of Experimental Psychology).
– Vi behöver tid för att ställa om – ställtid.

Såhär säger Kognitionsforskaren David Meyer – chef för avdelningen ”Brain, Cognition and Action Laboratory” vid Michigans universitet: ”När du utför många uppgifter samtidigt så kräver varje uppgift uppmärksamhet från samma tankeprocesser. Då uppstår konflikter mellan uppgifterna och du blir tvungen att välja vilken uppgift du ska fokusera på och dedikera din tankekraft till.”
– För den processintresserade är det lätt att visualisera detta som ”flaskhalsar” i olika flöden. Det är svårt att optimera en process utifrån flera syften.

Test - Multitasking vs Monotasking

Caroline Lornudd experimenterar och tipsar om effektivitet

Multitasking leder till olyckor och otillbörliga reaktioner

Vår bandbredd räcker helt enkelt inte till för multitasking. Även om du kanske tycker att du kan fokusera på att skriva ett mejl på telefonen medan din chef går igenom mötesagendan så är det som så att du hela tiden skiftar i fokus mellan mejlet och lyssnandet. Såhär säger David till Entrepreneur: ”När du kör bil använder du språkkanalen till att prata, läsa skyltar, planera din körning. Om du ska tala i telefon samtidigt kommer kvaliteten på samtalet eller din bilkörning bli lidande.”

Om vi vill undvika olyckor, stavfel, att inte bifoga rätt fil i mejl eller att ge en otillbörlig reaktion när kollegans hund dött, bör vi helt enkelt hålla oss till en sak i taget.

”Många bollar i luften” kanske låter fint. Men är inte effektivt i praktiken.

Effektivitetstips

  • Håll dig till monotasking

    Se filmklipp eller läs artikeln 😉

  • Ta itu med det som kräver mycket koncentration när du har som mest energi

    En lärdom för rockband såväl som säljteam: Ingemar Bergman började alltid med att träna på det som var nytt under början av dagen. Då orkade skådisarna testa, göra nytt och lära in. Sedan kunde det repeteras under eftermiddagen.

    Vi är också villiga att sätta oss in i sammanhang när energin är på topp så en slug säljare fångar kunden när det finns energi till reflektion.

  • Ketchupeffektivitet

    Ta regelbundna pauser. 25 minuter följt av en kort paus är en beprövad metod. Pomodorotekniken.

  • Rensa undan det som stör

    Stäng av notifikationerna i outlook och mobilen. Om tankar på andra uppgifter stör och stressar – skriv ner dem på ett papper och lägg det åt sidan.

  • Stäng av telefonen

    Möte? Stäng av telefonen. Leka med dina barn? Stäng av telefonen. Sova? Stäng av telefonen.

  • Sätt ett beting och en bonusrunda

    Beting hjälper oss att komma igång men kan lura oss att underprestera– vi vill ju hushålla med vår energi och när vi fyllt vår budget är vi klara eller? Bonusrundan, det utökade målet, hjälper oss att mana på även när vi nått en ”godkänd” nivå.

Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron är Astrakant med intresse för grupputveckling och ledarskapsutbildning som faktiskt ger effekt.