Vad är det som motiverar oss som elever, på jobbet och som individer? Vad är det som får oss att göra det vi gör? Den amerikanska professorn i psykologi och socialvetenskap Edward L. Deci har vigt sitt liv åt att forska om motivation. Hans Self-Determination Theory (SDT, självbestämmandeteorin) har använts för att förutsäga och utveckla beteenden i alla tänkbara sammanhang: för ledarskapsutveckling, förbättrad sjukvård, verksamhetsutveckling, ökat lärande, föräldraskap såväl som idrotten. Decis teori är ett utmärkt komplement till metoder för verksamhetsutveckling som Astrakanmetoden och OBM (organizational behaviour management). Den 27:e oktober kommer han till Stockholm och Astrakan.

Om självbestämmandeteorin

Om du belönar dina barn för att göra läxorna så kommer läxan förmodligen att bli gjord. Men är detta det mest effektiva sättet att öka motivationen? Nej, enligt psykologiprofessor Edward L. Deci. Tvärtom är sannolikheten stor för att du försämrar möjligheterna till att läxan blir ordentligt gjord i framtiden. Det bästa sättet att öka människors motivation på jobbet, i skolan eller livet i största allmänhet är att öka deras känsla av självständighet.

Tydliggör vi varför en uppgift är viktig och ger människor så fria tyglar som möjligt för att lösa den kommer det att däremot öka intresset för uppgiften. Känner vi tillhörighet och ägandeskap så blir ett bra resultat viktigt för oss personligen. Som framgångsrika ledare ska vi alltså skapa en kultur som bjuder in till att bemästra uppgifter, tydliggör värdet av det vi gör och ger utrymme för att agera självständigt.

Såhär säger Deci: ”Vi är alla nyfikna av naturen, så varför stimulerar vi inte till allt öka det intresset hos varandra? istället för att fråga oss ”hur kan jag motivera andra?” borde vi fråga oss: ”hur kan jag skapa förutsättningar för att vi ska kunna motivera oss själva?”

Frågor och svar

Kostnad?
3700:- exklusive moms, vid bokning av tio eller fler platser 2700:-/plats

Vilka talar?

Vi sammanför Psykologiprofessorn Edward L. Deci med Kelly Odell: företagsledare med bakgrund som försäljningsdirektör på Volvo, VD på Telia Mobile och Whirlpool Sweden. Nu ansvarig för området förändringsledning på Astrakan och aktuell med boken ”The Human Way”.

När?
27:e oktober, klockan 13.00-16.00

Var?
I Astrakans lokaler på St Eriksgatan 113, Stockholm

För vem?
Alla som är intresserade av vad som driver oss människor. Kanske vill du som förälder blir bättre på att ge dina barn utrymme att växa? Eller som ledare ge möjlighet för att dina medarbetare ska ta nästa steg? Eller som personalchef förstå hur du ska arbeta mot en kultur som frigör motivation och få fler bra saker att hända.

Språk?
Engelska.

Vill du lära dig något redan nu? Ladda ner vår förändringsguide

  • Bocka för de dokument du vill ladda ner
    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.