Kurs i Förhandlingsteknik – Vad behöver en bra förhandlare kunna?
Det är lätt att se på en förhandling som två parter på var sida om ett bastant bord. Där endera parten, efter en hård kamp med kort paus för mineralvatten och smörgåsar, sedan framstår som en vinnare eller förlorare.
Men för att vinna långsiktigt krävs annat än en ensam segrare.
En bra förhandling kan definieras som en kommunikationsprocess som ska leda till en gemensamt hållbar lösning.
– Utmaningen ligger i att hitta en fördelning som båda parter kan känna sig nöjda med.
Relations- och saksförhandlingar
Förhandlingar brukar lite grovt kategoriseras i relations- och saksförhandlingar. De skiljs åt genom till vilken grad närheten i själva relationen påverkar – vikten av att stå på god fot med motparten. Långsiktiga relationsförhandlingar bygger på lösningar som båda parter är nöjda med. Genom en god kommunikation kan man hitta vägen fram till dessa lösningar. Hård i sak – mjuk i ton, är en paroll som många goda förhandlare följer.
Lös låsta förhandlingssituationer med frågetekniker
Det är inte ovanligt att hamna i låsningar. Förhandlingen kan övergå till att bli en personlig prestigefråga, eller så kan man fastna i mindre betydelsefulla detaljer och öda tid och kraft på annat än på det väsentliga och komma på drift allt längre ifrån en konstruktiv lösning
En skicklig kommunikatör och förhandlare kan i dessa lägen hjälpa motparten vidare med frågor, genomlysa andra faktorer och styra förhandlingen tillbaka till det viktiga: Att hitta en gemensam lösning.
Att vara bäst förberedd är halva vägen för att nå sitt mål med förhandlingen.
Just förhandlingsförberedelser är ofta avgörande. Att man tänkt igenom vilka faktorer som är viktiga för motparten och som påverkar processen – i bästa fall kan man hitta en win-winlösning om motparten är lösningsorienterad. I de fall man stöter på en mer motsträvig part är ordentliga förberedelser direkt nödvändiga för att man ska kunna nå en hållbar lösning.