Enterprise Architect – Verksamhetsmodellering
Dokumentera verksamhetsmodeller i EA – för återanvändbarhet och kvalitetssäkring.
- Kursid A1616
- Antal dagar 3 dagar
- Kursavgift 23 100 kr (exkl moms)
Efter utbildningen Enterprise Architect - Verksamhetsmodellering…
-
•kan du dokumentera en sammanhängande verksamhetsarkitektur enligt Astrakanmetoden med Enterprise Architect, dvs. modeller av verksamhetens processer, mål, intressenter och resurser, med spårbarhet och enkel förvaltning.
-
•arbetar du effektivt med Enterprise Architect genom de tips & trix du lär dig på kursen när du ritar begrepps-, informations-, mål och processmodeller.
-
•kan du generera dokumentation och skapa rapporter i HTML och rtf.
Lär dig dokumentera modeller med Enterprise Architect
På kursen lär du dig dokumentera begrepps-, informations-, mål- och processmodeller med EA. Vi bygger successivt upp modeller i effektiva övningar. Du lär dig också åstadkomma spårbarhet mellan olika modelltyper. Lite längre fram i kursen visar vi hur du drar nytta av detta.
På våra kurser i verksamhetsutveckling lär du dig teorin och hur du arbetar för att ta fram modeller, medan vi här fokuserar på hur du effektivt dokumenterar och förvaltar modellerna. Många är de modeller som samlar damm i pärmar, Visio och PowerPoint. – Efter denna kurs är det ett minne blott.
Ladda hem
Den senaste Astrakanprofilen för EA V13 BETA
Sparx Enterprise Architect
Enterprise Architect är ett fullskaligt CASE-verktyg* med alla dess fördelar, dessutom med stöd för att modellera en fullständig verksamhetsarkitektur med Astrakans verksamhetsperspektiv. Enterprise Architect börjar få stor spridning i såväl näringsliv som offentlig förvaltning och kostar dessutom en bråkdel av konkurrenternas system.
Målgrupp & Förkunskaper
Du …
- förstår verksamhetsmodeller och vill kunna dokumentera dem med ett modernt verktyg
- vill ha ett kraftfullt stöd för enkel förvaltning och vidareutveckling med versionshantering och spårbarhet
- vill kunna generera dokumentation mer högre kvalitet och konsistens
- är verksamhetsutvecklare som vill kunna visa hur olika modeller hänger ihop
- vill förstå hur Enterprise Architect fungerar
Lämpliga förkunskaper får du genom att delta på vår utbildning Verksamhetsutveckling med processer – Astrakanmetoden.
Du får profil för Astrakanmetoden i EA
I utbildningsmaterialet ingår en kurspärm bestående av de bilder som visas under utbildningen samt underlag för övningar. Du får även en USB-sticka där du kan spara övningar från kursen.
På kursen får du en profil för Astrakanmetoden så att du kan rita effektivare med Astrakans notation i Enterprise Architect. Med Astrakanprofilen blir EA dessutom ett komplett CABE-verktyg**.
Här hittar du den senaste versionen Beta
Här hittar du version 11
* CASE = Computer Aided Systems Engineering
** CABE = Computer Aided Business Engineering
Kursinnehåll
-
•
Introduktion till Enterprise Architect
Olika versioner av Enterprise Architect
Tips & Trix
Prova på-övningar -
•
Begreppsmodellering med Enterprise Architect
Vi bygger upp en begreppsmodell och genererar en termlista ur modellen.
-
•
Informationsmodellering med Enterprise Architect
Vi tar fram en informationsmodell som dokumenteras steg för steg. Sedan genererar vi dokumentationen för informationsmodellen.
-
•
Transformation
Här visar vi hur man från en modell kan skapa och uppdatera en annan modell. Här hur man från en begreppsmodell kan skapa en informationsmodell och uppdatera den.
-
•
Processmodellering med Enterprise Architect
Omfattande praktisk övning i processmodellering med Enterprise Architect
-
•
Målmodellering med Enterprise Architect
Här visar vi hur man modellerar mål och kopplar en målmodell mot en processmodell.
-
•
RTF-editorn
I det här avsnittet lär du dig använda Enterprise Architects avancerade rapportgenerator.
-
•
Spårbarhet
Att spåra var ett system används eller vilka processer som hör till en viss organisationsenhet är enkelt i EA.
Vi visar hur du sätter upp och analyserar kopplingarna med relationsmatrisen och hur varje modellelement är kopplat mot andra element.
Jag jobbar med produkt- eller processutveckling och det underliggande systemstödet som behövs för att stödja affären. För detta krävs verktyg som under utredningen/utvecklingen stödjer framtagandet av affärskrav- regler, informationskrav och processkrav. Enterprise Architect är ett verktyg, som kanske inte är ”best in breed” på varje funktion inom modellering i de olika faserna i utvecklingsprocessen men som håller ihop den och möjliggör att modeller i det tidigare skedet kan användas under design och implementering i det senare skedet. Det är ett verktyg som har en helhet och till ett attraktivt pris. Detta insåg jag bl.a på kursen.
Den nytta kursen gett mig är att jag fått en god insikt i Enterprise Architect som modelleringsverktyg, och förstås fått lära mig en hel del ”hantverksknep” när det gäller modellering i EA, t.ex. att koppla modeller, samt publicera och förvalta modeller.
Eftersom jag inte gått någon Astrakankurs tidigare utan valde att hoppa rätt in i EA-kursen – detta pga ett pågående kundcase där vi skulle hjälpa vår kund att utvärdera verktyg – så fick jag en snabbkurs i Astrakan-metoden på köpet, vilket också var väldigt nyttigt för mig. Detta dels därför att jag genast kunnat ta med mig Astrakan-mallar och metod in i några mindre uppgifter jag haft, dels därför jag stärkt min kompetens generellt på detta område också, vilket jag kommer att ha nytta av i några projekt som ligger framför mig.
Kursen hade stor omedelbar nytta för den utvärdering av verktyg som vi gör för vår kunds räkning. Så jag fick ut det jag hoppats på, och lite till.
Jag jobbar med allt från processanalyser och regelrätt kravhantering till lösningsarkitektfrågor.
Den nytta kursen gett mig är att jag i mitt nuvarande uppdrag kan införa och hjälpa till att utnyttja Enterprise Architect på ett mer genomtänkt och stringent sätt. Jag har nu ”verktygen” att ta ett ad-hoc användande av EA till nästa steg – detta har triggat mig att se över våra process- och informationsmodeller vilket (tillsammans med den nyvunna RTF- dokumentationskunskapen) möjliggjort att vi nu kan rendera dokumentation som matchar de krav som åligger oss, nämligen att ta fram dokumentation för att göra oss mer tillgängliga för kringliggande projekt och system.
För mig personligen har det gjort mitt arbete i EA mycket enklare och snabbare. Mina modeller har med största sannorlikhet också blivit betydligt bättre ur ett ”läsbarhetsperspektiv” eftersom jag nu vet hur jag kan uttrycka mig mer visuellt i mina modeller.
Med nyvunnen kunskap har även nyfikenheten ökat och jag hittar nu mycket som jag ser nya möjligheter med.