Checklista för att planera bra möten

Vad behöver vi tänka på innan vi kallar till ett viktigt möte? Om vi vill leda engagerande möten så krävs det mer än att bara boka en lokal – här är en checklista och miniföreläsning med bra saker att tänka på för dig som ska leda arbetsmöten.

Bra möten

Ett bra möte ger en skjuts i vardagen och ska vi bygga ett starkt team så är lyckade möten en av nycklarna. Att alla känner att de får vara med och bidra, att se att arbetet går framåt och att det faktiskt händer saker på arbetsplatsen.

Tyvärr kan dåliga möten suga musten ur den mest drivna av medarbetare. När tiden fylls av tomprat, när man beslutar samma sak för sjuttielfte gången utan att det leder till faktiska åtgärder eller när vissa dyker upp lite småsömniga och sitter av tiden utan att bidra.

Att bli riktigt, riktigt bra på att leda möten tar tid men grunderna kan vem som helst ta till sig på nolltid. Om vi som mötesledare bara förbereder mötet och sätter förväntningarna från start så brukar det leda till ett lyckat möte. Ett annat enkelt verktyg är att tidsätta punkterna på mötet och som mötesledare använda timer – på så vis kan vi inte prokrastinera under mötet utan blir tvungna att driva på.

Workshop eller möte?

En workshop fokuserar på att tänka och göra tillsammans. Istället för diskussioner så drivs en workshop framåt av övningar och aktiviteter.

Möten däremot kan bedrivas i diskussionsform, här kan du läsa mer om olika typer av möten.

Tips inför workshop/möte

Helena Frisk är expert på interaktiva möten och designmetodik

Förberedelser är A och O

Oavsett vilket format du väljer finns det gemensamma nämnare när det gäller förberedelserna. Att det finns en agenda, att det önskade resultatet som träffen ska leda till är tydligt och att alla om befinner sig på mötet förstår sin roll och på vilket sätt de ska bidra.

Checklista för bra möten

Se alltid till att agendan innehåller:

  • Syfte – Svarar på varför ska vi genomföra mötet
  • Mål – Det önskade resultatet, svarar på vad ska vi åstadkomma tillsammans under mötet.
  • Arbetsform – Ger information om upplägget och hur ni kommer att gå tillväga. Är det en workshop? Utbildning? Beslutsmöte?
  • Roller – Tydliggör hur alla som är kallade till mötet ska vara med och bidra
  • Regler – Kan gälla allt från möteshygien gällande mobiler och ankomsttid till hur vi fördelar ordet och fattar beslut. Regler kan underlätta för att alla ska komma till tals och stötta den arbetsform som du valt.

Checklistan bygger på formeln SMARR som tagits fram av Facilitatorhuset, vill du lära dig mer om möten så ger boken ”sätt fart på arbetsmötet” dig grunderna. Annars rekommenderar vi vår grundutbildning i facilitering.

Fler tips – Mötesbonanza i MakeitAppen

Senare i vår uppdaterar vi vår app MakeitAppen med tips för dig som ska leda arbetsmöten: tidsboxar, idégenereringstekniker, workshopdesign, isbrytare och avslut. Allt du som mötesledare behöver för lyckade möten – direkt i mobilen.

Aaron Haglund

Aaron Haglund

Aaron jobbar på Astrakan och skriver om möten, grupputveckling och förändringsarbete.