Bluffsyndromet
Vad är impostersyndrom?
Impostersyndromet, även känt som bluffsyndromet, beskrevs av psykologen Dr. Pauline Clance år 1978. Det är ett fenomen där individer upplever starka känslor av att deras framgångar är obefogade och lever i rädsla för att bli avslöjade som bedragare. Ett känt ordspråk som sammanfattar detta är: ”Alla andra vet vad de håller på med, men du känner dig vilse!” Överraskande nog är det ofta högpresterande individer som drabbas av detta fenomen.
Symptom på Bluffsyndromet – Impostersyndromet
Symptomen på impostersyndrom inkluderar en rädsla för att bli betraktad som misslyckad. Känslan av att behöva överarbeta för att uppfylla förväntningar samt en känsla av att inte förtjäna uppmärksamheten eller det beröm man får.
Människor som lider av impostersyndrom tenderar att bagatellisera sina prestationer och hålla tillbaka från att nå uppnåeliga mål.
Om du Känner igen Dig
Om du känner igen dig i dessa känslor är du inte ensam. Ungefär 70% av oss kommer att uppleva tecken på impostersyndrom någon gång i våra liv. Känslor av osäkerhet kan särskilt uppstå i nya eller okända miljöer, vilket kan leda till lägre självförtroende och bristande tro på våra egna förmågor.
”Fake it till You Make It” – Men Till Vilket Pris?
Vi uppmuntras ofta att ”låtsas” vara duktigare än vi egentligen känner oss. Det är en överlevnadstaktik som ibland kan hjälpa oss att överkomma utmaningar, men det kan också leda till att vi inte erkänner vår egen kompetens när vi faktiskt lyckas. Många gånger är vi våra egna värsta kritiker och tvivlar på vår egen förmåga.
Att övervinna impostersyndromet kräver medvetenhet och aktivt arbete. Här är några strategier som kan vara till hjälp.
Strategier för att hantera ditt bluffsyndrom:
-
1
Anktestet
Om det ser ut som en anka, simmar som en anka och kvackar som en anka, så är det förmodligen en anka. Med andra ord, håll dig till fakta. Om du har levererat, uppnått framgång och fått beröm är du förtjänt av det.
-
2
Känslor är Inte Fakta
Kom ihåg att känslor inte alltid är baserade på fakta. Bara för att du känner dig som en bedragare betyder det inte att det är sant.
-
3
Påminn Dig Själv om Dina Framgångar
Spara bevis på dina prestationer, som e-post från chefen, diplom eller dokumentation av tidigare framgångar. Detta kan fungera som påminnelser när tvivlen smyger sig på.
-
4
Sluta Jämföra
Livet är inte en tävling. Fokusera på att mäta dina egna prestationer istället för att ständigt jämföra dem med andra.
-
5
Vänd uppochned på Impostersyndromet
Kom ihåg att det ofta är de mest kompetenta personerna som upplever impostersyndromet. Det faktum att du också upplever det betyder att du är en del av den gruppen.
-
6
Prata med Någon
Dela dina känslor med någon som känner dig väl och kan erbjuda stöd. Ibland kan det hjälpa att höra från andra att ens känslor är normala men irrationella.
-
7
Sök Professionell Hjälp
Om impostersyndromet är konstant närvarande och påverkar ditt välbefinnande, tveka inte att söka professionell hjälp från en terapeut eller psykolog.
Du är inte ensam
Att övervinna impostersyndromet är en process som kräver självreflektion och aktivt arbete. Genom att använda dessa strategier kan man gradvis bygga upp självförtroendet och erkänna den sanna kompetensen som redan finns där. Kom ihåg, du är inte ensam i detta, och det finns stöd att få om du behöver det.